Da li ste znali da su igrači romskog porekla Nesta, Rejes Navas, Žinjak i Luka, ali i nekadašnje zvezde Kantona, Stoičkov, Hadži, Liverani, Asanović, Lakatuš, Osmanović…

 

Godinama unazad često smo nailazili na razne kombinovane sastave fudbalera koji ne igraju zajedno, a nekim čudom bi mogli. Najboljih 11 fudbalera koji ne idu na Svetsko ili Evropsko prvenstvo, pa 11 najboljih stranaca najjačih evropskih liga, najbolja postava fudbalera koji nisu osvajali Zlatnu loptu, 11 ovih – 11 onih.

Ipak, malo ko se bavio najboljom postavom fudbalera romske nacionalnosti koji bi ”pokidali” ukoliko bi se kojim slučajem našli u ovom sastavu na terenu.

Tragom informacija koje su dostupne na internetu, pokušali smo da sastavimo najjači tim sastavljen od fudbalera romske nacionalnosti širom Evrope.

Podaci koje smo ”iskopali” ostavili su nas bez teksta gledajući koje sve fudbalske veličine bi nosile dres ekipe koju bi predvodili, takođe, nekadašnje fudbalske legende.

 

Na golu tima sastavljenog od igrača romske nacionalnosti bio bi Serhio Asenjo, čuvar mreže Viljareala, tima koji je trenutno četvrti na tabeli španske Primere. Odbrana bi svakako mogla da bude ”rak rana” ovog tima, jer u poslednjoj liniji ne bi bilo nijednog igrača koji igra u nekom vrhunskom evropskom klubu, iako je tu i Alesandro Nesta.

Bočne strane bile bi rezervisane za Banela Nikolitu s desne i Vilmosa Vašnaka s leve strane.

Centralni bedem ispred gola Asenja činili bi manje poznat igrač − legenda Kalmara Emin Nuri i neprikosnoveni Alesandro Nesta,bivsi član Milana.

Vezni red počinje imenom Andree Pirla. Fudbalski ”mađioničar” odavno je poznat kao igrač koji u sebi ima romske krvi, što nikad nije krio. Ispred njega mesta bi zauzeli ”večiti talenti” Portugalac Rikardo Kvarežma  i Hose Antonio Rejes .

Ako sredina terena na čelu s Pirlom izaziva strahopoštovanje, šta tek onda reći za napad? Udarnu trojku predvodio bi fenomenalni Zlatan Ibrahimović , dok bi mu društvo pravili Hesus Navas ( i Pjer Andre Žinjak .

Tim sastavljen od fudbalera romske nacionalnosti imao bi i solidnu klupu na kojoj bi mesto zauzeo i ofanzivni vezista Partizana Predrag Luka. Pored njega tu su još golman Keni Stamatopulos , Kristos Pasaloglu , Ćiprian Marika , Dani Guiza, Ivo Pekalski  i David Vaireleš.

 

 

Mesto na klupi, odnosno u stručnom štabu, rezervisano je za legendarne fudbalere Bugarske i Rumunije − Hristu Stoičkova i Georgija Hadžija, dok bi im asistent bio nekadašnji vezista Lacija Fabio Liverani.

 

U stručnom štabu ovog tima mesto bi zasluženo dobio i nekadašnji fudbaler kulskog Hajduka Dejan Osmanović, koji je obeležio poslednjih 20 godina domaćg fudbala.

Osim aktuelnog sastava, tu su i ”legende romskog fudbala”, a njihov drim tim bi bez sumnje bio u užem krugu kandidata makar za titulu evropskog šampiona. Uz Hadžija, Stoičkova i Liveranija pominjemo i Aljošu Asanovića, Erika Kantonu, Iliea Dumitreskua, Mariuša Lakatuša i mnoge druge.