Evropski fudbal poznat je po navijačkim grupama koje nose jedinstven naziv – ultrasi. Oni su najvatreniji sektor na stadionu a svojim navijanjem 90 minuta bodre svoj klub. Često su ultrasi oni koji započinju nerede. Ta navijačka subkultura traje već decenijama.

U SAD-u, međutim, fudbalska kultura je još u nastajanju. MLS nacionalna fudbalska liga je tek 1996. zaživjela u tom formatu. Amerikanci su tek prije 20 godina odigrali prvu fudbalsku utakmicu.

Prosječni Evropljanin je vjerovatno čuo tek za LA Galaxy (SAD) za koji nastupa David Beckham i to je ujedno sve što znaju.

Fenomen evropskog stila navijanja u ultra stilu polako dolazi na stadionu MLS lige. Policija je nedavno izvijestila da je izbila tučnjava u New Yorku između ultrasa New York Red Bullsa i New York Cityja.

Jedna od grupa koja se povezuje sa ovim incidentom je Garden State Ultras, jedna od tri podgrupe koje podržavaju Red Bullse. U 2013. MLS liga je savjetovala klubove da navijači s tribina ne vrijeđaju sudije i igrače kako bi napravili što prihvatljiviju atmosferu fair playa, ali su ultrasi taj apel vrlo rado odbili.

Glasnogovornik Garden State Ultrasa, Christopher Vidaic, je rekao: „ Svi dođite na utakmicu. Ponesite šalove, pokrijte usta i provocirajte. Nema cenzure.“

U Evropi je fudbal već odavno povezan sa nasiljem. Amerikanci kao primjer navode Engleze i zloglasne Headhunterse (Chelsea), te ICF (West Ham) kao najradikalnije grupe. Isto tako, u Ukrajini vide ultrase kao velike desničare i fašiste.

Međutim, kako kažu, kod njih ne postoje takve podjele. Ultrasi su glasni ali nemaju rasne predrasude. To je vjerovatno zbog toga jer su klubovi godinama radili sa navijačima na edukaciji. Po svaku cijenu su htjeli izbjeći engleski scenarij.

Danas se stvari mijenjaju i Amerikanci polako uzimaju ultras pokrete iz Evrope kao jedini pravi uzor u navijačkom svijetu što uključuje nasilje. U snimku na kojem je zabilježen sukob navijača iz New Yorka jasno se vidi da obje grupe kopiraju Engleze.

San Jose ultrasi su najbliži Evropljanima. Postoji direktna veza američke i evropske kulture na njihovoj tirbini. Grupu je osnovao Dan Margarit, koji je u SAD stigao 1999. iz Rumunije gdje je bio pripadnik ultrasa Steaue iz Bukurešta. Steaua ima dugu historiju nasilja na tribinama a Dan je bio pripadnik zloglasne grupe Armata Ultras.

„Ovdje većina ljudi da bi ispunila slobodne vrijeme svrati na utakmicu subotom. U Evropi je to dio života“– objasnio je Dan. Međutim, i ultrasi San Josea imaju rivale. To je grupa ultrasa iz Portlanda s kojima često dolaze u sukob. Ipak, kaže Dan, razočaralo ga je na jednoj od utakmica s Portlandom to, da kada su počinjali sa vrijeđanjem gostiju, oficijelni spiker rekao da to nije u redu i stadion je zanijemio i prestao. „Pa to je strašno!“– uzvikuje Dan.

„Većina građana se šokirala kada je taj snimak iz New Yorka izašao u javnost. I klubovi su odmah reagirali ali i obični navijači. Zaprijetili su klubovima da neće dolaziti na utakmice i plaćati godišnje ulaznice. A to je veliki biznis i klubovi čine sve da zaštite običnu publiku i porodice koje dolaze na stadione. “Ipak, mislim da ultras scena u SAD-u polako ali sigurno napreduje.“

(izvor: live387.ba)