Tačno prije tri dana počela je nova, 46. Copa America koja se održava u Brazilu. Nakon zanimljivih uvodnih utakmica, organizatori ali i javnost suočili su se s problemom koji je nezamisliv za kontinent koji živi, jede i krvari nogomet – Copa ima poraznu posjećenost na stadionu. Službena pjesma natjecanja “A Continent Vibrates” tako se pokazala promašenom u prvih nekoliko utakmica turnira.

Prvi meč kao uvod igrale su reprezentacije Brazila protiv Venezuele, koju su Brazilci kao favoriti pobijedili 3:0. Utakmicu je gledalo “tek” 46 tisuća ljudi, na stadionu Morumbi čiji je kapacitet 66 tisuća. To znači da je ostalo oko 20 tisuća ulaznica u slobodnoj prodaji u “najnogometnijoj zemlji na svijetu”.

Može se reći da je sablasno bilo gledati jučerašnju utakmicu između Katara i Paragvaja, koju je na Marakani, stadionu kapaciteta 74.000 ljudi, gledalo tek 19.000, jedva četvrtina stadiona. Pritom treba napomenuti i kako su četiri tisuće od tih 19 bile podijeljene djeci iz lokalnih škola, što ovu poraznu brojku čini još i gorom.

Reprezentacije Venezuele i Bolivije, odnosno Urugvaja i Ekvadora, gledalo je po oko 13.000 ljudi, dok je tek susret između Argentine i Kolumbije izazvao veće zanimanje publike, te mu je nazočilo 35.000 gledatelja.

Prvi čovjek CONMNEBOL-a Alejandro Dominguez sam priznaje da je ovo izrazito neočekivano: “Očekivali smo i htjeli više ljudi u zemlji koja živi nogomet. Ovo je zaista zabrinjavajuće i uvjeravam vas da problem nije u organizaciji”.

Svi se pitaju što je razlog tome? Jedan od njih svakako je glomaznost brazilskih stadiona izgrađenih za Svjetsko prvenstvo, koje se tamo održalo 2014. godine i koje je uistinu teško napuniti. Još uvjerljiviji argument je cijena ulaznica. Primjerice, najpovoljnije utakmice za uvodnu utakmicu Brazila koštale su 151 dolar, što iznosi više od polovice brazilske minimalne plaće. Ulaznice za finale koštat će ih gotovo čitavu minimalnu plaću, odnosno 228 dolara. Drugi argumenti idu prema tezi zasićenosti – u pet godina ovo je Brazilu treće veliko natjecanje koje organizira (SP, Olimpijske igre i Copa America).

PODIJELI