Navijaci Celtica
PHOTO: Reuters/Jason Cairnduff

Škotski prvak Celtic je zabranio vlasnicima sezonskih ulaznica, koji su pripadnici navijačke skupine Green Brigade, da pohađaju domaće utakmice kluba u ovoj sezoni zbog njihovog neumornog inzistiranja na iskazivanju podrške Palestini i Palestincima.

Celtic je suspendirao njihove sezonske ulaznice nakon što su u prošlom kolu grupne faze Lige prvaka protiv Atletico Madrida organizovali koreografiju u bojama palestinske zastave unatoč jasnim upozorenjima iz kluba kako će zbog toga doći do kazne UEFA-e.

Ovo nije prvi put da je Celtic kažnjen zbog postupaka Green Brigade i ove sezone je već dva puta kažnjen na utakmicama Lige prvaka. Prvi put zbog pirotehnike protiv Feyenoorda, a drugi put zbog antifašističke koreografije upućene navijačima Lazija u kojoj su se koristile psovke, tačnije rečenica: “Je*i se, Lazio.”

Navijači Celtica su poznati po svojoj podršci Palestini. Green Brigade je podršku Palestincima više puta iskazivao i davno prije eskalacije ovogodišnjeg sukoba s Izraelom početkom Oktobra. Iskazivanje podrške su intenzivirali u prošlih nekoliko sedmica nakon što je u Pojasu Gaze od posljedica izraelskog bombardiranja poginulo nekoliko hiljada civila.