U zadnje četiri godine Hajduk je oštećen u 37 posto derbija s Dinamom, dok se u zadnje dvije taj broj penje na vrtoglavih 67 posto, tvrde iz Splita
Nakon što je HNS-u vratio medalja sa finala kupa i poslao staklene replike, Hajduk, ogorčen suđenjem posljednjih godina, te u vinkovačkom porazu od Dinama, vuče još drastičniji, nevjerojatan potez: Sudu će tužiti HNS i tražiti novčanu naknadu zbog sudačkih pogrešaka!?

U podužem priopćenju, na Poljudu tvrde da je analiza derbija s Dinamom pokazala kako je Hajduk u posljednje četiri sezone oštećen u devet derbija, a Dinamo u dva od 23 sudara.

Te da će te snimke poslati na više adresa, među ostalim i Čeferinu u Uefu i Bobanu u Fifu.

Hajdukovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

HNK Hajduk već godinama vodi borbu za uspostavljanje pravednijih odnosa u hrvatskom nogometu, a jedna od ključnih stvari u toj borbi je rješavanje aktualne situacije unutar sudačke organizacije.

Posljednji događaji na finalnoj utakmici Hrvatskog kupa samo potvrđuju našu tezu kako je sudačkoj organizaciji pod hitno potrebna neovisna reforma na svim razinama natjecanja. Uvođenje respektabilnog stranog povjerenika za suđenje je rješenje koje su primijenili i drugi savezi i koje je podiglo kvalitetu suđenja te to smatramo nužnim. Smatramo i uvjereni smo kako je povjerenje već odavno izgubljeno, a slijedom toga u svrhu procjene kvalitete suđenja, analizirali smo isto u posljednje četiri godine.

Za analizu smo uzeli u obzir samo suđenje u najvećem derbiju hrvatskog nogometa jer one donose najveću rezultatsku, ekonomsku i marketinšku vrijednost. Moguće je da smo propustili koju situaciju na štetu bilo kojeg kluba, ali dodatne greške kvalitetu suđenja čini još gorim. Također naglašavamo kako je ovako kratkim uratkom nemoguće ukazati na tendencioznost sudačkog kriterija, kao nešto što usmjerava utakmicu i vodi je određenom ishodu, pa smo u tu svrhu izdvojili tek poneki očit prekršaj koji govori u tu svrhu. Svjesno nismo htjeli imenovati suce pojedinih utakmica jer držimo da nisu problem individualci, već čitav, u startu krivo postavljen nakaradni sustav. Cilj ovog videa i analize je isključivo vezan uz ocjenu kvalitete rada sudačke organizacije.

U analizu su pobrojane samo one sudačke greške koje su očite. Za svaku grešku je priložen i video zapis greške.

Što mislite koliko je u posljednje četiri godine bilo krucijalnih sudačkih pogrešaka u derbijima na štetu Hajduka?

Što mislite koliko je u posljednje četiri godine bilo krucijalnih sudačkih pogrešaka na štetu Dinama?

U odnosu na ove brojke HNK Hajduk je u posljednje četiri godine (23 utakmice) oštećen u skoro 40 posto utakmica odigranih protiv GNK Dinamo, a u posljednje dvije godine taj postotak se povećava na nevjerojatnih 67 posto.

U istom razdoblju od četiri godine GNK Dinamo je oštećen u 8,6 posto utakmica. Ponavljamo, moguće je da smo propustili poneku pogrešku na štetu obje momčadi, ali brojke su više nego indikativne.

Činjenica je da su i naši suparnici kao i Hajduk znali biti oštećeni krivim sudačkim procjenama pa se Hajduk bori za pravedan i kvalitetan sustav suđenja u hrvatskom nogometu, a ne za svoj položaj kod sudaca. Kvalitetan sustav suđenja je jedan od ključnih uvjeta da uvijek pobijedi bolji te da se nogomet pravilno i brže razvija te se posljedično podiže konkurentnost hrvatskih klubova u europskim natjecanjima. Stoga smo znali i javno upozoriti i na suđenje kada je oštećen naš protivnik (npr. Hajduk – Lokomotiva, 28 kolo ).

Lošom kvalitetom suđenja nastaju štete klubu koji je oštećen, ali i cjelokupnom nogometu. Pitamo se kolika je šteta koja nastaje ovakvim suđenjem na posjetu stadionu, prodaju, pretplate, interes sponzora, vrijednost igrača itd. Ujedno ispitujemo i mogućnost naknade šteta od odgovornih.

Sustav upravljanja hrvatskim nogometom je preslikan na sudačku organizaciju. Podsjećamo i na analizu “Analizu upravljanja hrvatskim nogometom: Okvir za dobro upravljanje u sportu – problemi i rješenja“.

HNK Hajduk ni u jednom trenutku nece posustati i ovu borbu za pravedne odnose u hrvatskom nogometu vodit će i dalje svim raspoloživim zakonitim sredstvima.

I pobijedit će, jer ovakve utakmice Hajduk ne gubi!

(www.goal.com/hr)