Foto: Igor Šoban / Pixsell

Saborski zastupnik Mosta gospodin Marko Sladoljev vladin prijedlog Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, o kojemu će sabor u četvrtak raspravljati u prvom čitanju, ocijenio je licemjernim i nepravednim.

Marko Sladoljev je naveo kako predlagatelj kaže da se nered na sportskim borilištima smanjio, ali donosi restriktivniji zakon kojim će strože kažnjavati navijače.

“U uvodu stoji, po meni pravno neutemeljena odredba da se zakon donosi zbog dojma. Ostaje pitanje kakav je dojam o hrvatskoj politici, pravosuđu i korupciji u Hrvatskoj pa nismo vidjeli neke izmjene zakona koje bi poboljšale to stanje”, kazao je Mostov zastupnik na konferenciji za novinare u saboru.

Izmjene su restriktivne, a najspornije u zakonu je da će se kažnjavati navijači i posjetitelji koji ‘napušu’ više od 0,5 promila alkohola u krvi bez obzira na to sjede li mirno i prate utakmicu ili rade nerede, smatra Sladoljev. Po prijedlogu zakona, alkotest ne smijete odbiti, a ako ‘napušete’ više od 0,5 promila, što bi, napominje, bilo otprilike dva piva, bit ćete kažnjeni visokom novčanom i kaznom i zabranom odlaska na utakmice od šest mjeseci do dvije godine.

“Nije li to licemjerno kada se u hrvatskim ložama uredno toči alkohol, pije se šampanjac i kada je sponzor nogometne reprezentacije jedan proizvođač piva”, zapitao je, dodavši da to neće spriječiti nerede na sportskim borilištima.

Sladoljev je mišljenja da predlagatelj zakona uopće ne poznaje navijačku scenu jer, kaže, suvremene huliganske skupine svojim članovima zabranjuju da uopće piju alkohol jer smatraju da im alkohol usporava reakcije i kod tučnjava uopće ne koriste alkohol.

Istakao je da ovo nisu samo njegove primjedbe kao navijača nego da i pravni stručnjaci upozoravaju da će se odredbe zakona široko tumačiti poput odredbe da će se kažnjavati posjedovanje predmeta koji može poslužiti za prikrivanje identiteta. Znači li to da će se kažnjavati i navijači koji su obukli dolčevitu ili jaknu s visokim ovratnikom pa mogu sakriti identitet, pita, istaknuvši da se neće kažnjavati izazivanje nereda nego i samo posjedovanje tih predmeta.

“Ovaj će se zakon primjenjivati selektivno, i to samo na jednu skupinu ljudi, koju vlast ne kontrolira. Tribine su uvijek bile mjesto slobode, a svako nasilje se treba kažnjavati”, izjavio je Sladoljev.

Dodaje da se po statistikama trenutačno više nasilja događa u narodnjačkim klubovima pa ih treba jednako kažnjavati.

Sladoljev smatra da se odredba o pjesmama koje potiču na nasilje, isto može široko tumačiti i kako će se tumačiti je li nešto poziv na nasilje ili ne. “Govor mržnje je neprimjeren, ali isto treba uzeti u obzir da su neke pjesme dio navijačkog folklora”, kazao je.

Vladu je pozvao da povuče zakon i da pripremi novi nakon savjetovanja s pravnom strukom i navijačkim udrugama te upozorio da će zakon zahtijevati puno više sredstava i angažmana policije.

“Užasno je licemjerno i duboko nepravedno slati policiju na navijače koji su popili dva piva u situaciji kada imamo dilere droge koji slobodno šeću ulicama ili granicu koju je vrlo propusna”, zaključio je.

PODIJELI