Ili ih voliš ili ih mrziš…Mogu vas ostaviti bez teksta, ali istovremeno deluju veoma zastrašujuće. Ako odete i posetite Napulj…to sigurno nikada nećete zaboraviti. Osvrnućemo se na navijače i pokušati da uđemo u njihov svet.

Intervjuisali smo ”doživotnog” navijača Napolija, Fabiana. Izrazio nam je svoju ljubav prema Napoliju, i rekao kako su grad i klub nešto što se ne može opisati samo rečima. ”Napoli nije samo tim – to je život”…je rečenica koju koriste mnogi Napolijevi navijači.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Mislite li da Napoli ima najveću podršku od svih Italijanskih ekipa?
Mislim da smo najbolji navijači u Italiji, jer niko nije tako strastven kao mi…ima ljudi koji bi radije propustili nedeljni porodični ručak nego utakmicu Napolija. Kada Napoli igra u gostima, sektor namenjen gostujućim navijačima je uvek prepun…Ulaznice se rasprodaju vrlo brzo. Između ostalog, ne prestajemo da pevamo do kraja utakmice, pa makar rezultat bio 10-0! Zaključak, Napoli je za nas religija, a ne samo tim.

2. Da li postoje negativne strane podrške Napoliju?
Postoje, jer ”Ultrasi” svi pevaju…ukoliko ne pevate, možete se naći u nevolji…ali ne u velikoj nevolji, zato što će oni samo vikati na vas. Ali takve stvari se dešavaju samo na tribinama na kojima stoje ”Ultrasi”. Što se tiče drugih navijača, u prijateljskim smo odnosima samo sa navijačima 4 ekipe, a to su: Đenova, Ankona, Palermo i Katanija. Navijači svih drugih timova su nam neprijatelji, a među najvećim neprijateljima su navijači Rome, Lacija, Verone, Atalante, Juventusa, Milana, Intera…Neke druge tribine takođe nas ne podnose, kao na primer Kaljari, Bari, Salarentina i Avelino, ali ta neprijateljstva nisu toliko jaka kao ona ranije pomenuta. Ono sa Rominim navijačima je najveće rivalstvo u Italiji…jer su to dve, po mom mišljenju, najjače tribine, pa kada se sretnemo uvek bude problema.

 

 

 

 

 

 

Danas je nemoguće da se mi pojavimo u Rimu, ili da navijači Rome dođu ovde…jer od kada je jedan policajac poginuo u Kataniji, mnoge stvari su se od tada promenili: kada je utakmica visokog rizika, gostujućim navijačima je zabranjen dolazak, a ulaznice smeju da se prodaju samo u gradu u kom se igra utakmica. Italijanski fudbalski savez pokušava da reši ovaj problem uvođenjem ”Tessera del Tifoso” karticama koje omogućavaju navijačima da idu na utakmice čak i ukoliko su one visokog rizika. Ali, da biste dobili karticu, vi ne smete imati kriminalni dosije u poslednjih 5 godina, nevezano za dešavanja na stadionu.

3. Koliko ”ultra” grupa imate?

Imamo dve tribine Curva A i Curva B. Na Curva A postoji veliki broj grupa…a najpoznatije su: Mastiffs, Teste Matte, Vecchi Lions i Brigata Carolina…i to je tribina sa najzagriženijim navijačima. Curva B ima samo dve grupe: Ultras Napoli i Fedayn. Curva B je jedno vreme bila među najboljim tribinama u Italiji…međutim oni sada idu polako silaznom putanjom, jer nemaju pravog vođu. Nekada su pevali tokom cele utakmice, ali danas nije tako, grupe koje pevaju celu utakmicu, danas se uglavnom nalaze na Curva A. Grupe su naziv dobile po delovima tribina na kojima stoje.

4. Da li je bezbedno pratiti Napolijeve utakmice na San Paolu?
Gledanje utakmice na San Paolu je bezbedno, ali zavisi od toga na koji deo tribine odete, ne bih vam savetovao da uzimate kartu za Curva, ali Distinti, Tribuna Nisida i Tribuna Posillipo su tihi i sigurni za praćenje utakmice. Distinti su malo bučniji, ali Tribuna Posillipo je veoma tiha, jer je tu prisutan veliki broj bogatih ljudi, staraca, očeva sa svojom decom i novinara. Ali to je i najskuplji deo tribine, tako da vam savetujem Tribuna Nisida, koja je prilično tiha

5. Da li je dolazak gostujućih navijača dozvoljen svaku utakmicu?
Gostujućim navijačima nije uvek dozvoljen dolazak u Napulj, ali ako igramo protiv ekipe sa čijim smo navijačima u bratskim odnosima ili protiv neke ekipe sa čijim navijačima nije bilo problema, onda je dolazak dozvoljen.

 

 

 

 

 

6. Ko su vaši rivali?
Naši rivali su uglavnom iz severnog dela Italije, zbog visokog nivoa društvenih neslaganja između severa i juga. Rivali smo i sa navijačima Rome i sa navijačima Lacija, kao što sam to ranije pomenuo. Osim toga, postoje timovi sa juga zemlje sa kojima smo rivali jer su braća sa našim neprijateljima, ili zato što dolaze iz istog regiona kao što smo i mi, primer Kaljari (imali smo sukob sa njima 1997.), Bari (oni su braća sa našim neprijateljima, Salarentinom), Salarentina (oni su u istoj regiji kao i mi, ali to i nije neko rivalstvo za nas kome pridajemo mnogo značaja jer mi imamo istoriju za razliku od njih).

7. Da li je Napolijevim navijačima uvek dozvoljeno da putuju na gostovanja ili su još uvek na snazi zabrane?
Napolijevim navijačima je skoro uvek zabranjeno gostovanje kada se igra u našoj zemlji, ali ponekad uspemo da prevarimo sistem, kupovinom karata za druge tribine, ili dolaskom u grad u kome se igra utakmica, terajući policiju da nas pusti na stadion, kako bi izbegli veće probleme

Preuzeto sa : curvasrb.com