Intervju za nas portal dao je clan grupe Usijane Glave iz Bele Palanke.

Za pocetak predstavite svoju grupu?
-Ko su UG? Odakle dolaze i koga bodre?
Sama grupa je nastala negde 95-96…Ali neki sami počeci organizovanog navijanja u BelojPalanci datiraju krajem 90-tih.Tada su pod uticajem drugih navijačkih grupa u bivšoj Jugoslaviji počelo I prvo organizovano navijanje u Beloj Palanci.Grupa je u početku bodrila samo rukometni klub da bi kasnije prešla na ostale sportove. Grupa je aktivno bodrila svoje klubove i imala više pređenih kilometra od mnogo većih grupa.Grupa je prestala da postoji 2001 god,jer se desilo ono što je smrt za sve grupe..Desila se politika.
Marta 2010 na inicijativu mlaćih momaka uz podršku naš starijih,počela je po drugi put priča zvana Usijane Glave koja i danas traje..Samo početci grupe su bili veoma teški.Od običnih ljudi smo pravili navijače bez zastava,bez bubnja..Imali smo neke plastične flaše koje su držale ritav..Ali,smo od jedna neorganizovane grupe za nekoliko meseci prerasli u jednu dobro organizovanu grupu.U početku smo pratili samo FK “Jedinstvo”ali smo kasnije uz izgradnju sportske hale počeli aktivno da pratimo RK “BelaPalanaka” i KK “Mladost”..Sama grupe u početku je brojala oko stotinak članova, da bi se kasnije taj broj smanjio i ickristalisao uneku manju ali pravubrojku..Gostovanja smo pokušavali
što češće da organizujemo .. Originalnost,izgled,melodičnost,pevanje tokom cele utakmice,humanost,prijateljstvo …su stvari koje smo tražili i koje i dalje čini ideal naše grupe.Borili smo se i dalje se borimo da održimo našu zdravu priču.Priču u kojoj smo pored podrške našim timovima pomogli I onima kojima je podrebna ona druga podrška.U dosta humanitarnih akcija pomogli smo rad narodne kuhinje na Kosmetu,hranu i odeću za one kojima je bila potrebana I nekoliko akcija u kojima smopomogli socijalno ugroženim građanima naše opštine kao i vise godislje dobrovoljno davanje krvi…U planu smo i dalje da pomažemo koliko smo u mogućnosti.

Cari nizih liga?
-Danas navijacka grupa Usijane Glave bodri rukometni klub ORK Bela Palanka koji igra Super B ligu I kosarkaski klub Mladost koji igra Prvu ligu Istok..Ali,lepa vremena iz beton lige pamtimo veoma dobro.Svako selo,prodavnicu i livade na kojima se igrao fudbal ostace u najlepsem secanju.

Odnos sa lokalnim Delijama i Grobarima?
-Ok.Malo mesto tako da se svi znamo i nema nekim incidenta.Desi se po nekad,ali se sve to resi.
Prijateljske grupe ?
-Vukovi Leskovac.

Najveci rivali?
-Dok je bila aktivna grupa Black Devilsi imali smo jako rivalstvo sa njima.Grupa su sacinjavali stariji navijaci i grupa koja je imala navijacki mentalitet koji vise ne postoji.

Odnos sa Pirgosima i prekid prijateljstva?
Bilo- proslo.Oni svojim putem,mi svojim.

Pracenje reprezentacije?
-Nista organizovano,ali ide ko kad moze.

Stanje na navijackoj sceni Srbije?
-Drzava nam propada, sta mozemo ocekivati i od navijacke scene. Realno, 99% klinaca je od najranijeg detinjstva upućeno na CZ ili Partizan što kroz medije,obrazovanje, okolinu, društvo ili nešto deseto. Dakle “ljubav” se uglavnom ne rađa spontano,prirodno, nego na silu, tj kroz princip “imaš ta 2 i biraj” .. Nekad je bilo nezamislivo da menjaš tribinu, a ljude oko tebe je boleo k…c da li si obuo fred peri, da li su na tebi ston ajlend farmerice, napapijri jakna ili barberi kačket. Bilo je bitno da imaš muda i da nisi slina, da odeš sa ortacima na gostovanje, da se zezaš, navijaš, ako bude prilike pošibaš i sve drugo što prati navijački fazon. Jednostavnije rečeno nije bilo šminkera i pozera ili su postojali ali su se mogli svesti pod domen statističke greške.
Poremeceno vreme, poremećena država poremećeno društvo,poremećeni građani.. Sve je poremećeno. Živimo u zoni sumraka.. Ovo nije Srbija kakvu su je stvarali i branili nasi preci.

PODIJELI