Kurva Nord Piza , nazvana po Mauriciju Albertiju (Mau bivši član navijačke grupe ”Rangers” preminuo usled srčanog napada 1999 godine) uvek se smatrala za jednu od najboljih tribina godinama u Italiji.Fantastična atmosfera je nešto što je nedostajalo ljudima u gradu i to su svi mogli da osete u periodu kada je klub ušao u Seriji A, u vreme legendarnog Romea Ankonetija (jednog od najuspešnijih predsednika uz temperamentnog Konstantina Rosija koji je uspeo da ostvari kolektivni san svih pasioniranih ljubitelja FK Pize). Od tada je tifozima trebalo dugo da se naviknu na igranje u Seriji C, što je opet u neku ruku bio napredak u odnosu na pakao šeste lige ”Eccellenza”.

Pizani imaju česte konfrontacije sa Livornezima, tako da su susreti dva kluba oduvek bili puni incidenata, masovni prilikog gostovanja, kako jedne tako i druge navijačke grupe.Piza (koju suparnici zovu provincijskim gradom) je zaista vruće gostovanje za mnoge ultrase, jako je blizu Livorna, pa iako je duplo manja što se tiče populacije, žestokih sukoba među rivalskim navijačkim grupama nikada ne nedostaje.Takođe svedoci ovih okršaja navode kako su Pizani oteli Livornezima veliki broj transparenata, što je uobičajeno u okviru ultra subkulture. Neki od ovih trofeja su: ”Ultras 76”, “Supporters” i ”Bronx”. Ostaće zabeležena u navijačkim analima činjenica da je još pre začeća ultra pokreta, stanovništvo grada krivog tornja masovno pratilo klub širom Italije u nižim ligama. Recimo tu treba izdvojiti odlazak 12. 000 tifoza u Bolonju na meč protiv Livorna.


Sezone 1964/65 crno-plavi su se nakon 12 godina vratili u Seriju B, da bi posle četiri godine stanovništvo Pize dočekalo promociju svog kluba u Seriju A. Te 1968, već na početku sezone odigran je derbi sa ljubičastima iz Firence koji je okupio 23.000 gledalaca na gradskom stadionu (napomenućemo samo da Piza ima nešto više od 85.000 stanovnika). Serija A je bila u svakom slučaju samo prolazna faza, jer je klub za samo tri godine doživeo sunovrat. FK Piza i njeni navijači su se našli u Seriji C, tako da su na nove klupske uspehe morali da pričekaju 1978, kada je u klub došao Romeo Ankoneti.Novi predsednik, jako ambiciozan i energičan, bio je najpogodnije rešenje u tom trenutku. Simptomatično ili ne, nakon njegovog dolaska 1979 osnovana je navijačka grupa RANGERS PISA.

Navijačka grupa “Rangers” je ništa drugo do preteča značajnih ekipa koje će se kasnije pojaviti Kurvi Nord: Sconvolts, Wanderers i Svitati, klubovi navijača sa tradicijom i dalje aktivni na tribini.Kada je reč o manjim grupama koje se nedavno pojavile, treba spomenuti Armata, Kapovlti, Followers i Eagles. Godine kontstantnog nastupa u prvoj ligi su učinioe svoje; Piza je upala u sumorni lavirint treće lige, a na neuspehe i pad kluba uticala je i smrt Ankonetija.Demoralisani navijači zajedno sa sponzorima ne uspevaju da pomognu crno-plavima koji kreću u takmičarsku sezonu ovog puta od šeste lige Eccellenza.


Nakon dve godine od bankrota, konstantna vatrena podrška ultrasa biće od krucijalnog značaja za povratak FK Pize u profesionalni fudbal na zadovoljstvo svih.Od tog perioda do danas FK Piza je imala objektivno gledano jako puno teškoća sa narednim predsednicima (džukela Gunter zvuči li vam poznato?) , igrači su se očajnički borili za neiplaćene zarade, a brojni nesrećni događaji su uticali da nero-azuri žive jedino od upomena. Poslednjih godina u Seriji C navijači nisu razočarali što se tiče podrške (stadion je jedan od najposećenijih u ligi), dok je na strani upravo navijačka grupa ta koja može da pokrene mase. Serija C je takođe stvorila zategnutije odnose između ultrasa Pize i Specije. Time su crno-plavi zauzeli mesto Livorneza koji su sada u višem rangu takmičenja.
Navijači Pize karakteristični po levičarskoj politici godinama su bili u bratskim odnosima sa Đenovljanima i njihovom grupom ”Fossa Dei Griffoni”. Međutim kako su Đenovljani počeli da ostvaruju kontakt sa Pizinim omraženim komšijama Livornezima, bratstvo je raskinuto. Redakcija fanzina takođe mora da pomene kako je u glavama starijih navijača Kramonezea još ostala u sećanju utakmica plej-ofa za ulazak u Seriju A protiv Pize i velikog razočarenja te godine.

Prijatelji ultrasa Pize: Ređina, Kozenca, Viaređo, Nica (Francuska).
Neprijatelji ultrasa Pize: Livorno, Specia, Fiorentina, Lukeze, Sampdorija, Verona, Lacio, Askoli.

Naše mišljenje o njima:

Klub navijača na najvišem nivou bez obzira na to što igrači ne pružaju za uzvrat onoliko koliko tribina daje na utakmicama kroz spektakle, bakljade i koreografije.Među Kramonezeom i Pizom nikada nije bio simpatija, iako imamo zajedničke prijatelje ultrase Ređine.Bez obzira na sve, zaslužuju respekt voleli ih ljudi ili ne voleli.S tim u vezi ne bi trebalo da bude nikavih uvreda sa naše strane, ne zaslužuju ih, jer budući da će ove sezone gostovati u Kremoni, biće nam zadovoljstvo da vidimo njihovo izdanje. VELIKI, VELIKI RESPEKT

Tekst iz fanzina navijača Kramonezea.

izvor: curvasrb.weebly.com

PODIJELI