Rasizma je uvjek bilo i bit će na stadionima u Italiji, a ovih dana ponovo je glavna tema na Apeninima. Prozivke na rasnoj osnovi su prošlog vikenda eskalirale na Bentegodiju u Veroni gde je gostovala Breša.

Skupina domaćih navijača je otvoreno vređala Marija Balotelija imitirajući majmunske krike, a kontroverzni napadač poznat po kratkom fitilju nije mogao da istrpi, napucao je loptu u pravcu publike i želeo da izađe sa terena.

Italijanska sportska javnost većim djelom je osudila ovaj incident i klasični rasizam na stadionu, ali bilo je i onih koji su se malo pravili “ludi” i pokušavali da sakriju nešto što je očigledno. Poput Veroninog trenera Ivana Jurića ili jednog od najmoćnijih italijanskih političara Matea Salvinija, ali to je sve normalno u Italiji.

U javnosti se juče oglasvio Luka Kastelini, vođa Veroninih ultrasa, ali i politički aktivista ksenofobične stramnke “Forca nuvoa Verona”.

Luka Kastelini je dao skandalozan intervju u kojem je rekao da je Baloteli prozivke čuo samo u svojoj glavi i da ga niko nije vređao.
“Mi rasisti? Pa i mi imamo crnčugu u našem timu i aplaudirali smo mu kad je postigao gol”, rekao je Kastelini.

Verona je odmah reagovala i javnim soapštenjem Kasteliniju istakla zabranu ulaska na stadion do juna 2030. godine! Dakle, duže od 10 godina je vođi Veroninih ultrasa zabranjen ulazak na Bentegodi.

Međutim, danas na gradskoj skupštini grada Verone, četvorica članova skupštine su zatražili da se zapravo osudi Mario Baloteli jer je “bez razloga doveo grad na loš glas”.

Ponavljamo, ovo je u Italiji sve normalno i rasizam među Italijanima će nestati kad i među Amerikanaca tj. nikad.

PODIJELI