Tokom sedamdesetih godina prošlog veka u Italiji gotovo da nije bilo fudbalskog kluba koji iza sebe nije imao brojnu navijačku grupu. Nakon Milana, Sampdorije, Torina, Rome, Intera i drugih prvoligaških timova, navijači su masovno počeli da se organizuju i na nižerazrednim utakmicama prateći svoje lokalne klubove. Jedna od većih navijačkih ekipa sa juga Italije su svakako i navijači Barija koji su se polovinom sedamdesetih okupili pod imenom “Ultras Curva Nord” (UCN). Naš sagovornik Rikardo, jedan od momaka iz prve ekipe, odgovarao je na naša pitanja i na taj način pokušao da nam predstavi svoju grupu.

Možeš li nam reći nešto više o osnivanju grupe?

Grupa “Ultras Cuva Nord” je nastala 1976. godine, spontano se okupljajući na severnoj tribini stadiona Barija. Osnivanjem grupe zauzeta je velika Maratona tribina. Jedan od osnivača, koji je i danas aktivan član je Florio. Njegova ideja je bila da se organizujemo i počnemo zajedno da odlazimo na gostovanja i pružamo podršku svom klubu. Ubrzo smo napravili prve transparente, a oko prve zastave je bilo okupljeno pedesetak ljudi. Današnja cifra doseže broj od oko hiljadu ljudi.

Da li je još neko od originalnih članova grupe aktivan i danas?

Osim Floria, još nekoliko momaka iz sedamdesetih je i dalje aktivno. Oni danas ne učestvuju u organizaciji grupe, ali ne izostaju sa stadiona. Njihov transparent “Kuei Vekki” ima počasno mesto na našoj tribini. Jedini iz te stare ekipe koji je i danas jedan od vođa je legendarni Alberto “Parižanin”.

Koju bi sezonu izdvojio kao najbolju?

Ne bih mogao da kažem koja je sezona bila najbolja, ali je svakako period između 1996. i 2001. godine dok smo se takmičili u Seriji A. Tada nas je bilo najviše i pravili smo nezaboravnu atmosferu na stadionu. Tribine Svetog Nikole bile su prepune, koreografije su bile neizbežne na svakoj utakmici a na gostovanja smo odlazili u velikom broju. Ubrzo smo postali jedna od vodećih navijačkih grupa u Italiji koju su svi drugi poštovali.

Imate li prijatelja među drugim navijačkim ekipama. Odnosno ko su vam najveći rivali?

Nakon dugo godina sukoba sa navijačima Salernitane i Ređine, od pre par sezona sa njima je sklopljeno primirje. Na utakmicama protiv ova dva tima tradicionalno je, zbog blizine gradova, uvek bilo dosta gostujućih navijača tako da su incidenti bili učestali. Sa navijačima iz Salerna smo se pre par godina pobratimili. Za najljuće protivnike smatramo navijače Napolija, Lećea, Palerma, Peruđe ali i grupe sa severa poput Intera, Livorna i Venecije. Prijatelji smo sa ultrasima Sampdorije, Vićence i Triestine.

Da li je vaša grupa politički orijentisana ?

Trudimo se da politiku zadržimo izvan naše tribine. Navijači Barija važe za desno orijentisane ali nismo ni blizu ekstremni po tom pitanju poput Lacijala, Internista i mnogih drugih koji javno to pokazuju. Među nama ima i levičara pa baš zbog te izmešanosti politiku ni ne pominjemo na utakmicama.

Kakav je odnos između grupa sa severa i juga Italije i koje su po tebi najbolje grupe u Italiji trenutno?

Nevezano za stadion, već uopšteno rivalitet između juga i severa je ogroman i to se oseti u svim društvenim slojevima i dešavanjima. Mnoge grupe sa severa se prema nama odnose kao rasisti prema crncima, mada i tu ima izuzetaka. Na stadion u Veroni, Bergamu, Milanu nema šanse da dođe ijedna grupa sa juga a da ih domaći navijači ne prozovu nekom pesmom ili parolom. Najbolje grupe sa severa su svakako: Breša, Atalanta, Đenova, Sampdorija i Torino a sa juga: Lacio, Roma, Napoli, Katanija i Sambenedetense. O našoj grupi neka sude drugi.

Kakvi su vam odnosi sa upravom, igračima, policijom?

Sa upravom i igračima se uzajamno poštujemo i to je sve. Ranije su se vođe družile sa igračima i imali bliske odnose sa upravom. Klub je dugo godina pomagao prilikom organizovanja odlazaka na gostovanja, dok danas sve sami finansiramo. Mislimo da je tako najbolje, jer smo nezavisni i niko ne može da nam prigovori za bilo šta. Sa policijom smo oduvek imali loše odnose, koji su se u poslednje dve sezone još biše pogoršali nakon što su jednom prilikom pokušali da privedu neke naše vođe na šta smo im odgovorili pesnicama.

Kakve rezultate beleži trenutno vaš klub i koliko to utiče na dešavanja na tribinama?

Na žalost već pet godina u Bariju se dešavaju malo svetle stvari. Prošle godine smo ispali u Serriju C, ali smo se na sreću ekspresno vratili u viši rang. Očigledno je da je ispadanje iz najjače lige 2001. godine uticalo da se mnogi navijači ohlade i prestanu da dolaze na stadion. Ipak, ova sezona kao da je nešto svetlija, pošto nas je neuporedivo više na tribinama nego u ijednoj sezoni od kada nismo u Seriji A. Svi se nadamo povratku u društvo najboljih naredne godine što bi svakako uticalo i na našu brojnost.

Reci nam nešto više o organizaciji grupe?

Trenutno su petorica momaka najbitniji. Oni se brinu o svim važnijim pitanjima. Svaki od njih ima svoju ekipu, koja sledi uputstva svojih vođa. Jedni su zaduženi za koreografiju, drugi za organizovanje putovanja, treći za izradu rekvizita, četvrti za odnos sa novinarima, policijom, upravom, a peti za članstvo (organizovanje sastanaka, pprikupljanje novih članova, skupljanje članarine). U tih pet ekipa je oko 300 ljudi. Najteže nam je naći novac za koreografije, jer se od nas očekuje da uvek, na svakoj utakmici zablistamo, kao nekada. Obično tokom letnje pauze sve osmislimo, šta ćemo na kojoj utakmici raditi, sve to izračunamo i već tada počnemo da skupljamo novac. Dobar deo love prikupljamo od članarine i prodatih navijačkih rekvizita, ali je dosta i pojedinačnih donacija navijača.

Kakav je zakon po pitanju pirotehnike i imate li problema prilikom unošenja i paljenja baklji i ostalih pirotehničkih sredstava?

U Italiji je zakon za navijače veoma rigorozan. Unošenje pirotehnike nije dozvoljeno. Situacija je različita od stadiona do stadiona. Negde te uhapse čim ti nađu baklju, dok te na drugom mestu ni ne pogledaju ako je upališ i baciš u teren. Svaka grupa i pojedinac su svesni posledica koje mogu da snose, ako kao što imate prilike da vidite gotovo da nema utakmice u Italiji na kojoj se ne pali pirotehnika.

Znaš li išta o navijačima sa ovih prostora?

Bari nikada nije igrao u evropskim kupovima, tako da nismo ni imali prilike da upoznamo neke strane navijačke grupe. O navijačima u Srbiji, kao uostalom i u drugim zemljama, znam veoma malo pošto slabo pratim dešavanja van Italije. Znam za nazive nekih navijačkih grupa, takođe znam i da pojedinci imaju neke kontakte u Srbiji ali ništa više od toga.

izvor: curvasrb.weebly.com

PODIJELI