Jucerasnja utakmica Lige Nacija izmedju Crne Gore i Srbije izazvala je gomilu komentara kako pre tako i po zavrsetku utakmice. Uvod u samo utakmicu je bio sve samo ne fudbalski jer je politika umesala prste u fudbal, pre utakmice je vecina karata dodeljena clanovima vladajuceg DPS-a , a momci iz Crne Gore koji su pripadnici navijackih grupa Crvene Zvezde ili Partizana su privodjeni u policiju i bili su primorani da potpisu dokument u kojem se izjasnjavaju kao Srbi i gde potvrdjuju da se u cetvrtak nece pojaviti na utakmici, zatim karte za utakmicu za juznu gostujucu tribinu mogle su da se kupe u Beogradu, dok navijaci Srbije iz Crne Gore nisu imali pristup istima.

Korteo prema stadionu vodila je grupa Crnogorci Jug koja je vise puta upucivala uvredljive parole navijacima Srbije, sto nije naislo na odobravanje ostatka navijaca koji su na utakmicu isli da daju podrsku Crnoj Gori , a ne da vredjaju druge nacije. Opste je poznato da je skoro 30 % stanovnika Crne Gore srpske nacionalnosti i da svako od tih navijaca ima prijatelje ostalih nacionalnosti.

To je ista ona grupa Crnogorci Jug koja je u Zagrebu nakon otimanja zastava izjavila da je ona simpatizerska i da ne podrzava nikakve vidove nasilja i vredjanja po nacionalnoj,verskoj i rasnoj osnovi.

Do medjusobnih carki doslo je na ulicama Podgorice ali nista vredno pomena osim navijackog nadglasavanja i prepucavanja se nije dogodilo.

 

 

Navijaci Crne Gore smesteni su bili na severnoj tribini stadiona Pod Goricom, tokom utakmice doslo je do medjusobnog okrsaja domacih navijaca. Po nekim izvorima razlog za sukobe navodi se unosenje zastave “Kosovo je Srbija” tj zastava “Nema Predaje”, ovu zastavu su doneli momci iz Niksica iz grupe Anagastum.

https://www.youtube.com/watch?v=HKaBgAxrawU

 

Niksic je jedan od gradova gde je prethodnih godina bilo 4 ozbiljne navijacke grupe ali nikada nije bilo nekih ozbiljnijih incidenata medju tim grupama, jer je grad “mali” i svi se poznaju i tamo se nikada ne gleda da li se neko izjasnio kao Srbin ili Crnogorac. Na utakmici su kako navode zeleli da daju podrsku bratskom srpskom narodu u borbi za KIM.Poruka je takodje upucena svojim sunarodnicima koji su bili smesteni na juznu tribinu sa trobojkom i natpisom Niksic.

Grupa Crnogorci Jug izdali su sledece saopstenje:

Prenosimo njihovo saopštenje u celosti:

– Samo da pojasnimo neke stvari od sinoć. Majice “NIKAD VIŠE 1918”, koje su bile ispred ulaza na jugu su u jednom trenutku zabranjene od strane policije. Dosta naš je ušlo sa majicama, dok neki koji su kasnije pokušali da uđu morali su da ih skinu kako bi ušli na utakmicu! MAJICE NISU SKINUTE NI OD KOJE DRUGE NAVIJAČKE GRUPE!

– Druga stvar, frka nije ispala zbog zastave KOSOVO JE SRBIJA! Zastava nije oduzeta od strane naše grupe, niti je postojala želja za tim!

– Treće, frka je ispala zbog dolaska Anagostum grupe na naš deo tribine i provokacija tipa “MI SMO SRBI”, DIZANJA TRI PRSTA i zbog klupske netrpeljivosti pojedinih članova iz različitih grupa.

Niti smo tražili frku, niti smo išli na drugi deo tribine. Branili smo samo svoje!

MI OVDE NISMO ZBOG KLUBOVA, MI SMO OVDE SAMO IZ JEDNOG RAZLOGA! MI SMO OVDE ZBOG CRNE GORE – NAŠE SVETINJE! – zaključili su navijači Crne Gore.

Srpski navijaci smesteni su na juznu tribinu tj oko 100-tinak navijaca koji su uspeli da se dokopaju karata. U nekoliko momenata su uspeli da nadjacaju domace navijace ali je to kratko trajalo jer su ubrzo navijaci Crne Gore pojacali i nadglasali gostujuce navijace. Gostujuci navijaci ostavili su mrlju na kraju utakmice kada su pogrdno dozivali navijace domace reprezentacije.