Značka novosadskog sportskog društva Juda Makabi, osnovanog 1920. godine, koje je okupljalo jevrejsku zajednicu Srpske Atine pre Drugog svetskog rata i čija fudbalska sekcija je, zajedno sa Vojvodinom, udruženim sredstvima, podigla, održavala i koristila stadion Karađorđe sve do fašističke okupacije naše zemlje.

Mađarski fašisti zabranili su istovremeno postojanje i Makabija i Vojvodine, kao klubova Jevreja i Srba, a stadionu koji je, od kad je podignut, pa sve do proleća 1941. nosio ime Karađorđe, dali su drugačiji naziv.

Tokom rata, na istom mestu je igrao UAK, koji je i podigao kuću koja je sve do nedavno postojala na istom objektu, služivši kao svlačionica.

Posle oslobođenja, Vojvodina se vratila u svoj dom, ali preimenovana u Slogu – srećom, predlozi da se klub zove Kombajn ili Šrafciger, koji su zaista postojali i o čemu postoji i pisani trag, nisu prošli.

Staroj dami je vraćeno, hvala Bogu, mislećim pojedincima i zdravom razumu, još u poratno vreme i njeno staro ime, a najvećem i najlepšem novosadskom stadionu je originalni naziv, na inicijativu i borbom navijačke grupe Firma, vraćen tek u 21. veku.

Nakon nestanka gotovo cele zajednice novosadskih Jevreja, koju je, po podacima iz popisa stanovništva, pre rata činilo 4500 ljudi, a od kojih je 4000 u ratu podelilo, pod dunavskim ledom ili na druge neljudske načine, sudbinu svojih suseda Srba i Roma, rad fudbalske sekcije Juda Makabija ni u oslobođenoj zemlji nije više nikada obnovljen.

Preuzeto sa fb : Opsajd