Od momenta kad su određene grupe i kad je napravljen raspored za Svetsko prvenstvo, organizatorima je bilo jasno da će u ovom gradu na obali Baltika verovatno imati najviše problema.

Iako se Kalinjingrad može pohvaliti bogatom i zanimljivom istorijom, brojnim znamenitostima i turističkim atrakcijama, ovaj grad ima i svoju tamnu stranu… Na Zapadu ga često opisuju kao “pakao droge, kriminala i HIV pozitivnih prostitutki”.

Naime, procenjuje se da je u Kalinjingradu najveći procenat obolelih od AIDS-a u Evropi, da je stopa kriminala 20% veća nego u bilo kom drugom delu Rusije. Spominje se i podatak od čak 5.000 prostitutki, a pivo i vodka tri puta su jeftiniji nego u Moskvi.

U grad dolaze prvo hrvatski, pa srpski, engleski i švajcarski navijači (kako u selekciji Švajcarske ima dosta fudbalera albanskog porekla, procenjuje se da će na mečevima ove reprezentacije biti i navijača iz Albanije). Srećom, ne dolaze svi u isto vrijeme.

Hrvatska prvi meč protiv Nigerije igra u Kalinjingradu 16. juna, Srbija i Švajcarska se sastaju 22. jun. Kako je razmak između mečeva Hrvatske i Srbije. Hrvatski mediji ističu da su Srbi u bratskim odnosima sa ruskim klubovima i da će Srbija gde god bude igrala imati podršku ruskih navijača. Organizatori se nadaju da će se navijači mimoići, jer je razmak između mečeva šest dana.

Ruske vlasti se ozbiljno pripremaju za moguće problem s huliganima i za njih pripremaju ”posebne mere”. Izazivačima nereda prete zatvor, velike novčane kazne i deportacija. Jedan od glavnih aduta Rusa je uverenje koje vlada na Zapadu o surovim uslovima u ruskim policijskim stanicama i zatvorima.

Sam Putin kazao je kako će Mundijal u Rusiji biti najbolje organizovan ikada poručivši kako neće birati sredstva pri otklanjanju eventualnih prijetnji.

Srbi i Rusi već najavljuju akcije protiv omraženih Albanaca i Hrvata, za sada samo na društvenim mrežama

Najviše pažnje privlači dolazak Hrvata i Srba. S obzirom na to da će prve dvije utakmice u gradu igrati Hrvatska i Nigerija, a potom Srbija i Švicarska, policija je na posebnom oprezu. Srbi, koji su u gotovo bratskim odnosima s huliganima ruskih klubova, preko društvenih mreža već najavljuju akciju protiv “omraženih Hrvata i Albanaca”.
“Gdje Srbija bude igrala, osjećat ćete se ko kod kuće,” poručili su ruski ultrasi.

Pauza između te dvije utakmice je šest dana pa se naši i srpski navijači možda i mimoiđu, no problem je utakmica Srbija – Švicarska. Mnogi još uvijek pamte dron sa zastavom “Velike Albanije” iznad stadiona Partizana u Beogradu za vrijeme utakmice Srbija – Albanija, a nakon toga su Srbi prekinuli prijateljsku utakmicu između Kosova i Madagaskara u Parizu.

Domaće navijače, pak, najviše “pali” dolazak Engleza. Mnogi se još uvijek sjećaju njihovog obračuna na ulicama Marseillea za vrijeme posljednjeg Europskog prvenstva.

izvor:
(kurir.rs)(index.hr)