U ovom članku vam prenosimo ko su jedna od najpopularnijih i najpoznatijih grupa na Balkanu i šire. Horde Zla navijaju za FK Sarajevo koji ima dvije titule prvaka Jugoslavije i tri titule prvaka Bosne i Hercegovine.

Najveći rival Hordi Zla i njihovog kluba je drugi sarajevski klub FK Željezničar. Svima je poznat sarajevski derbi ali o njemu drugom prilikom. Text je preuzet sa stranice navijača i simpatizera FK Sarajevo, www.fskinfo.com. Pročitajte ko su Horde Zla.

Nastankom Fudbalskog kluba Sarajevo prije više od 60 godina, grad na Miljacki podijeljen je na dva navijačka tabora. Rođeno je jedno vječno rivalstvo, igra nadigravanja na terenu, utakmice za koje se živi ali i dokazivanje na tribinama.

Komšije sa Grbavice uvijek su bile najdraži oponent u navijačkim duelima, ali navijači Sarajeva išli su korak po korak dalje i zajedno sa uspjesima svog kluba polako stvarali svoje ime u tifo sceni bivše Jugoslavije.

 

Vjerni „Pitari” uvijek su bili uz majstore ove igre bez obzira na rezultate a tadašnja navijačka skupina bila je smještena na istočnoj tribini stadion Koševo. Nakon jednog incidenta na utakmici sa Crvenom Zvezdom kada je na gostujuću klupu bačen poskok ofarban u bordo bijelu boju, navijači Sarajeva okarakterisani su kao skupina vandala i bivaju premješteni na sjevernu tribinu Koševa.

 

Zbog ove promjene dolazi i do ideje za promjenom imena koja je sprovedena u djelo par mjeseci kasnije. Na sastanku na kojem su o novom imenu odlučivale vođe navijača, izabrano je imeHorde Zla.

Naziv je došao sasvim slučajno, jer se na stolu našao broj popularnog ‘Zagora’, a naziv je upravo bio Horde zla. Nakon promjene naziva, navijači osnivaju i svoje udruženje ‘Horde zla marketing‘. Pomoću članarine koju su sami plaćali prave se prvi transparenti, dobavlja pirotehnika, prave se šalovi, kape… Horde Zla vrlo brzo dolaze u sami vrh ex-Yu navijačke scene. Dugo će se pamtiti bakljada na stadionu Koševo protiv Dinama, koja je proglasena kao treća u Jugoslaviji. Horde Zla postavljaju i rekord u neprekidnom navijanju – 45 minuta. Brojka navijača na tribinama je porasla na 5.000, a taj broj navijača su imali samo još Hajduk, Dinamo, Partizan i Zvezda. Horde Zla su uvijek bile protiv bilo koje vrste nacionalizma, i u to vrijeme su se svi članovi predstavljali kao Jugosloveni.

Bilo bi sebično ne spomenuti i Kraljice Zla, koje su bile jako bitne za promociju grupe.

 

Treba spomenuti i veliki broj gostovanja i duela sa drugim navijačkim skupinama širom ex-Jugoslavije, a ostat će zapamčena gostovanja u Mostaru na stadionu Pod Bijelim brijegom, Beogradu, Zagrebu, Splitu… Onda je uslijedila agresija na Bosnu i Hercegovinu, i najveći broj navijača je stao u odbranu svog grada.

U ratu Horde Zla gube jako puno članova, ali nakon rata se vraćaju u velikom stilu. Od ničega se pravi nešto veliko, i Horde Zla za kratko vrijeme ponovo postaju ubjedljivo najjača navijačka skupina u BiH. Zvanično se Horde Zla vraćaju na proslavi 10. godišnjice postojanja 1997. godine. U sljedeće dvije godine su Horde Zla pratile Sarajevo na svim stadionima u BiH, a napravljena je i najveća bakljada na Balkanu. Na derbiju 1998. je zapaljeno 300 baklji odjednom, a godinu dana kasnije je napravljena i najveća zastava na Balkanu.

 

Nakon osvojene titule 1998/99. opet dolazi do rezultatske krize. U narednih 5 godina nije osvojena titula, ali Horde Zla konstantno napreduju. Izdvojiti ćemo utakmicu protiv Bešiktaša na stadionu Koševo, kada je prikazana koreografija na 3 tribinešto je jedini takav slučaj u BiH.

Nakon toga posjeta na stadionu Asim Ferhatović – Hase je sve manja, mnogi ljudi dižu ruke od Sarajeva, tako da i sjeverna tribina ne bilježi neka posebna izdanja sve do 2008. godine kada organizacija tribine i navijanja prelazi u ruke nove generacije Hordi Zla. Od tada igrači Sarajeva imaju veliku podršku na svim stadionima u BiH, ali i na gostovanjima širom Evrope.

Horde Zla pored gromoglasne podrške, kući i na strani, prave prelijepe koreografije, velike bakljade i sve ostalo što ide uz jednu navijačku grupu i tribinu. Ubrzo je pokrenut i “Hz marketing” od kojeg se grupa finansira.

 

04.09.2009. godine ostat će zapisan u historiji kao najstrašniji i najtužniji momenat za sve navijače Sarajeva. Tog dana u Širokom Brijegu je poginuo Vedran Puljić, koji je krenuo na utakmicu voljenog bordo tima. Njegov ubica još nije odgovarao za ovo strašno djelo, a Horde Zla u znak sjećanja na svakoj utakmici skandiranju njegovo ime u 24. minuti. ISTINA ZA VEDRANA!

Text preuzet sa fksinfo.com

PODIJELI