Najjače svjetsko košarkaško takmičenje NBA liga, u doigravanju je ublažila epidemiološke mjere te dopustila masovne dolaske navijača u dvorane, u kojima ih uglavnom ima više od 10.000.

Ova odluka je donijela puno bolje atmosfere, međutim donijela je i, za ovu ligu, neočikvane probleme jer su neki od navijača, nakon više od godinu dana zabrane publike, odmah krenuli liječiti komplekse i frustracije. Tako je u posljednjih nekoliko dana zabilježeno čak šest incidenata s navijačima, a najgore je prošao mladić u Washingtonu, koji je sinoć nakratko prekinuo igru, a zatim osjetio fizičke posljedice svog poteza.

Dok se igra odvijala na drugoj strani parketa, tip je uletio na teren i pokušao zakucati. Vrlo brzo mu se zaštitar bacio u noge i oborio ga. Odmah su ga izveli iz dvorane, a Wizardsi su uskoro objavili da mu je zabranjen ponovni ulazak u dvoranu te da će policija podignuti optužnicu protiv njega.

U posljednjih nekoliko dana navijač je u New Yorku pljunuo Atlantinu zvijezdu Traea Younga, a istog je dana u Philadelphiji netko s tribina zasuo kokicama Russella Westbrooka.

Dalje, u Bostonu je na utakmici protiv Brooklyna boca vode proletjela pokraj glave Kyrieja Irvinga dok je išao prema svlačionici, a policija je uhitila napadača. U Salt Lake Cityju je Utah Jazz izgnala trojicu navijača koji su vrijeđali obitelj Memphisove zvijezde Jaa Moranta.

Naime, vjerovatno i najbizarniji primjer dolazi iz New Yorka gdje su navodne žrtve bili domaći igrači Immanuel Quickley i Nerlens Noel, prema kojima je netko bacio bocu s vodom.

Takmičenje zvano NBA liga inače izuzetno agresivno održava mir u dvoranama i ima nultu toleranciju prema navijačkim ispadima, posebno kada se radi o fizičkim napadima na igrače, prekidanju utakmica i rasističkim uvredama.

Ove scene počele su biti sve češće u američkim dvoranama, u kojima je ipak propisana razina dopuštenog ponašanja za navijače. No na ove su vijesti američki igrači koji su igrali u Europi reagirali s podsmijehom. Iskustva s istoka Europe, posebno iz Grčke i Turske, u Americi nisu mogli doživjeti.