Navijači Sportinga moraće dobro da se potrude da stignu do Astane u prvom meču 1/16 finala Lige Evrope

Evropsko gostovanje u Kazahstanu često je prava noćna mora za navijače. Tako nešto mogli su ove sezone da osete i navijači Crvene zvezde, kada su gostovali Irtišu iz Pavlodara u 2. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope

Tada su Delije morale da prelaze udaljenost veću od 5.000 kilometara, gde samo let sa presedenjem traje oko sedam časova, a put drumom je tek posebna avantura i za to je potrebno najmanje 70 sati, ne računajući zadržavanja na granici.

Sada još zanimljivija avantura čeka ultrase Sportinga iz Lisabona, koji će igrati protiv Astane u 1/16 finala Lige Evrope. Kazastanska prestonica dočekaće tim iz Portugalije 15. februara, dok će revanš biti 22. februara u Lisabonu.

Biće to najduže putovanje za jedan tim u istoriji evropskih takmičenja, jer je distanca između gradova 6.173 km, što znači da je izjednačen rekord koji su pre toga držali Benfika i Astana, gde je udaljenost podjednaka.

Za navijače je to još dalje, naročito za one koji nemaju novac za avionske karte, jer put u jednom pravcu traje 80 sati! Ono što će predstavljati poseban problem svim navijačima koji se odluče na tako nešto, jeste i to što će u to vreme u oblasti severnog Kazahstana biti oštra zima sa veoma niskim temperaturama.

Mnogi navijači Sportinga su se šalili da im je bliže da idu na Karibe nego na gostovanje Astani.

To doduše i jeste tačno, jer su Karibi bliži Lisabonu za 100 kilometara. A i mnogo topliji u februaru od Astane.

Još neka od udaljenih gostovanja u 1/16 finala Lige Evrope:

Nica – Moskva 3.000 kilometara

Glazgov – Sankt Petersburg 2.066 kilometara

Kopenhagen – Madrid 2.000 kilometara

Beograd – Moskva 1.700 kilometara

 

PODIJELI