Dvojica tamnoputih fudbalera Napretka sukobili su se sa nekoliko mladjih osoba u Pionirskom parku u Krusevcu, kako napadnuti fudbaleri tvrde grupa momaka koja je bila u parku dobacivala im je pogrdne reci ali one nisu bile na rasnoj osnovi posto oni nisu odgovarali na uvrede za sada nepoznata osoba je metalnom sipkom udarila jednog od njih po ledjima i nanela im lake telesne povrede.

 

 

Policija je, kako je navela, odmah došla na teren, a fudbaleri su prebačeni u Hitnu pomoć na pregled.

Ibrahim Ndijaje je bio na Hirurgiji kako bi se obavila potrebna snimanja i isključile ozbiljnije povrede.

“On je fizički dobro, odmara, ali psihički nikada više neće biti dobro u ovom gradu i neće se osećati bezbedno”, rekla je portparolka Napretka.

Ona je istakla i da takvih problema nikada nije bilo.

“On je ovde šest godina, ceo stadion mu skandira ‘Ibro Srbine’. On je čista i dobra duša i dobar čovek koji svakako nije ovako nešto zaslužio”, zaključila je Vasićeva.

Pojedini mediji odmah su preneli kako su fudbaleri napadnuti zbog njihove boje koze i kako iza svega stoje fudbalski navijaci tj huligani kako je navedeno.

 

Navijacka grupa Jakuza ogradila se od napada i izdala je saopstenje povodom toga.

 

Nakon jučerašnjeg užasnog događaja osećamo moralnu obavezu da se obratimo javnosti saopštenjem. Kao prvo, valjda je svakom normalnom čoveku jasno da naša navijačka grupa, kao ni bilo koji simpatizer Napretka, nema veze sa napadom na naše fudbalere Ndaijea i Bahu, i da smo svi kivni na junake koji su to učinili. Pružamo podršku našem bratu Ibri koji već šest godina brani boje našeg kluba, koji je momak za primer po ponašanju i na terenu i van njega, kome je ceo stadion skandirao ime, i koga u našem gradu smatramo domaćim, da se što pre oporavi. To je ono što je u ovom trenutku prioritet, kao i da nadležne institucije reaguju i procesuiraju počinioce. Međutim, postoje dva detalja koja se po oprobanom šablonu forsiraju u jeftinim medijima zarad tiraža, klika više, naduvane skandaloznosti. Većina njih su samo polupismeni klošari koji se služe vokabularom na nivou skripte. Naučite se jednom da termin huligan predstavlja samo radikalnog navijača, a ne svaku budalu koja se počupa ispred zadruge. Huligani se tuku između sebe, ne otimaju cegere babama. Huliganizam je subkultura koja je rasprostranjena u celom svetu, i možete da je osuđujete, ali bar se naučite da je definišete i prepoznate. Nemamo razloga da sumnjamo da su Ibru i Bahu napali pripadnici navijačkih sekcija nekih drugih klubova, pa samim tim ni huligani. Takođe, ne potencirajte da je ovo rasistički napad. Ne radi se o tome “kakvu ćemo sliku poslati”, već o realnosti i istini. Tamnoputi igrači su po gradu uvek srdačno pozdravljani. Abraham Frimpong je kao igrač Crvene zvezde po završetku meča u Kruševcu došao do severa i pozdravio Napretkove navijače, na opšte odobravanje cele tribine i stadiona. Jadnici koji su napali ove momke nisu ni huligani ni rasisti, već običan nasilnički ološ koji je našao da maltretira slabije i malobrojnije. I nije sebi dao za pravo da to uradi zbog toga što je nečiji navijač na nekoj utakmici upalio baklju ili se ispesničio sa navijačem drugog kluba, već zato što u Kruševcu vlada sistem i atmosfera u kome se zaštićenim pojedincima i grupama dozvoljava da maltretiraju građane bez ikakve bojazni da će odgovarati pred Zakonom. Zato je juče opozicionom političaru razbijena glava jer je onaj u čijem je to interesu moćan, zato je danas fudbalera napao narkoman, zato će sutra nekom detetu skinuti ranac poslednji klošar dok ide u školu. Za kraj, jasno apelujemo na nadležne organe da što pre pronađu počinioce ovog krivičnog dela i procesuiraju ih u skladu sa Zakonom! Uostalom, bolje da ih vi nađete pre nego što ih se mi dočepamo.

PODIJELI