Poznato je da navijači škotskog Seltika podržavaju Palestinu i često na utakmicama ističu palestinske zastave. Na utakmici finala FA kupa Škotske, koju je Seltik igrao s ekipim Motherwell, navijači Seltika pokazali su transparent: Stojimo uz Palestinu, stop genocidu, stop cionizmu (Celtic stands with Palestine, end genocide, end zionism).

U avgustu 2016., u utakmici play offa Lige prvaka, Seltik je dočekao izraelski Hapoel Be'er Shevu. Utakmica će se, osim pobjede Seltika rezultatom 5:2, pamtiti po škotskim navijačima koji su prije, za vrijeme i nakon utakmice provocirali izraelske navijače palestinskim zastavama. Stadionom se orilo “Sloboda za Palestinu” i “Izrael je ubica Palestine”. UEFA je zbog ovoga kaznila Seltik s 10 hiljada eura, jer je prekršio pravilo koje kazuje da se zabranjuje korištenje “gesti, riječi, objekata ili drugih oblika koji prenose poruku koja ne odgovara sportskom događaju, posebno poruku koja je politička, ideološka, religijska, uvredljiva ili provokativna”.

Kada je Donald Tramp u decembru 2017. priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela, navijači Seltika pokazali su transparent na kojem je pisalo “Jerusalem je Palestina” i “Fuck Trump“. Dok je UEFA uredno kažnjavala Seltik, nisu im smetali, naprimjer, navijači holandskog Ajaxa, koji često na utakmicama pokazuju zastave Izraela, što se vidi na jednoj od slika. Očito da miješanje sporta i politike za nekoga važi, a za nekoga ne važi.

Bez obzira na kazne, Seltik je nastavio podržavati Palestinu, a navijači Seltika pokrenuli kampanju skupljanja novca za pomoć Palestini. Palestinci su uzvratili na prijateljski gest navijača Seltika. Naime, palestinska djeca u izbjegličkom kampu Ed-Dehisha na Zapadnoj obali dala su džeparac za Seltik kako bi mu pomogli da plati kaznu UEFA-i zbog podrške Palestini.

Autor: Legendarni bosanskohercegovački novinar Mladen Marić.