PHOTO: YT Screenshot

Kako prenose ruski mediji, vojnici Moskovskog izviđačkog odreda 106. divizije Vazdušno-desantnih snaga Rusije prolaze borbenu koordinaciju i obuku u gradu Tula, pre upućivanja u Donbas za učešće u Specijalnoj vojnoj operaciji.

Naime, među pripadnicima odreda najviše je navijača Spartaka iz Moskve, mada ne zaostaju i oni iz drugih moskovskih klubova Dinama, CSKA, Lokomotive i Torpeda…

Jedan od vojnih dopisnika Oleg Blohin za izviđački odred formiranom od fudbalskih navijača u Donbasu kaže:

“Oružane snage Rusije imaju „najmotivisanije, najaktivnije i borbeno spreman izviđački tim fudbalskih navijača u Donbasu.”

Aleksandar Jevstignjejev, takođe vojni dopisnik, pisao je o obuci ruskih navijača:

Zanimljivo je pogledati snimak obuke „navijačkog“ bataljona „Moskva“. Padobranci 106. gardijske vazdušno-desantne divizije već četiri meseca podučavaju navijače. Poligon, stadion, učionice. Dubinska, posebna obuka – obučavaju ih da budu izviđači i diverzanti. Čvrsti ultrasi su pogodni za obavljanje opasnih zadataka prema svom karakteru.

Čak i u prvim danima rata između Ukrajine i Rusije, veliki broj navijača vodećih ruskih klubova pridružio se vojsci. Njihov broj porastao je posle delimične mobilizacije. Navijači Zenita, Spartaka, CSKA i drugih klubova među prvima su stigli kao dobrovoljci u Donbas. Formirali su i posebnu jedinicu koja je ponela naziv – Espanjola.