Foto: Dragana Udovičić

Navijački rekviziti uveliko se nose u školama, pogotovo u obrazovnim javnim ustanovama poput osnovnih i srednjih škola širom Balkana, ali sa bilo kakvim zabranama se do sad nismo susretali.

Naime, koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu na današnjoj sednici jednoglasno je usvojilo Preporuku školama da se učenicima zabrani unošenje navijačkih rekvizita i odeće sa simbolima sportskih klubova.

FOTO: Aleksandar Jovanović

Ova Preporuka, kako je objašnjeno na sednici, u skladu je sa Zakonom o obrazovanju, statutima škola i pravilnicima, a za njeno sprovodjenje će biti zaduženi direktori škola.

Predsednik Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama i član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić kazao je da je navijačkim simbolima nije mesto u školi.

“Takvi simboli često budu razlog za svadju i sukobe izmedju pojedinih učenika, koji se neretko završe i nasiljem. Zbog toga tražimo od škola da opominju decu i ne dozvole unos navijačkih simbola”, naveo je Jelić.

Inače, ova incijativa je dobila pozitivne kritike uže i šire javnosti.