Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv Branimira R. (23), Jana A. (23) i Zvonimira V. (22) za napad sjekirama u blizini maksimirskog stadiona. Zvonimira još traže…

Kako je pred sudom naveo svjedok Mario F. cetvorica mladica naoruzanih sjekirama i cekice napalo je goste kafica na zagrebackim Sveticama. On je takodje naveo kako je cekajuci da pocne utakmica Dinama i Suburala ugledao Tomislava M. koji je uleteo u kafic vidno uznemiren. Tomislav mu je tada rekao kako ga je na semoforu napala grupa mladica i uz pretnje pokusala napasti. Zadobio je jedan udarac u ledja nakon cega je uspio pobjeci. Pogledao sam prema Maksimirskoj i video momke kako se udaljavaju, posle nekog vremena oni su dosli ispred kafica i poceli sa verbalnim napadima.

Napadači su dotrčali do terase gdje su uz Marija F., Tomislava M. i njihove prijatelje sjedili i drugi građani koji su gledali utakmicu.

– Vikali su nešto u stilu: “Ajde p**ke, j***t ćemo vam majku” i slično. Potom su krenuli mahat sjekirama i čekićima prema nama i pozivali na sukob. Prvi sam izašao s terase i pokušao ih smiriti. Krenuli su uzmicati, a onda se prema meni zatrčao mladić u crnoj majici, kratkim krem hlačama, koji je bio osobito agresivan i snažno zamahnuo sjekirom prema meni – rekao je Mario.

Instinktivno se sagnuo i pao na tlo, dok ga je taj mladić i dalje pokušavao udariti po glavi.

Za nekoliko santimetara je ipak uspeo da izbegne udarac i u tom trenutku je dotrcao Tomislav koji je u rukama imao sprej za samoodbranu, kada su napadaci to vidjeli udaljili su se.

Tomisalav i Mario su takodje izjavili da nisu poznavali napadace i da ih ni sad ne bi mogli po liku da poznaju, medjutim dvojica slucajnih prolaznika su uspeli da snime mladice i u velikom pomognu policiji da sazna ko su napadaci.

Zahvaljujući snimkama istražitelji su mladića odjevenog krem kratke hlače i crnu majicu s manjom sjekirom u ruci identificirali kao Branimira R. (23). Jan A. (23) odjeven je u zelenu majicu i tamnije kratke hlače te u ruci nosi čekić.

Treći mladić sa snimke u svijetlim kratkim hlačama s crnim ruksakom na leđima i majici kratkih rukava naoružan čekićem je Zvonimir V. (22). S njim istražitelji nisu uspjeli razgovarati jer je u bijegu.

Sva trojica su više puta prekršajno osuđivana zbog remećenja javnog reda i mira te nereda na sportskim natjecanjima. Branimir je i kazneno osuđivan zbog razbojničke krađe, a sumnjiče ga i pokušaj nanošenja teške ozljede iz srpnja prošle godine.

Optužnica tek treba proći potvrđivanje na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.