ZA EVROPU NACIJA PROTIV ŠOVINIZMA 7. juna u Lavovu će se odigrati fudbalska utakmica “Ukrajina-Srbija”; a istog tog dana ukrajinske nacionalističke organizacije isplanirale su sprovesti ukrajinsko-hrvatski marš. Poznajući napetost između srba i hrvata, lako je predvideti da na taj dan može doći do tradicionalnih “SRBE NA VRBE” i sličnih šovinističkih slogana (parola). Ako ne uzmemo u obzir simpatije prema stranama u rusko-ukrajinskom sukobu, onda Ukrajinci nemaju šta da dele sa srbima i hrvatima. Zbog velike podrške Ukrajini od strane Hrvatske, među ukrajinskim nacionalistima često dolazi do šovinizma protiv Srbije, koji se naročito manifestuje u spaljivanju nacionalnih zastava.

 

Tokom utakmice između Ukrajine i Srbije 2016.godine, ukrajinski navijači su spalili zastavu Srbije, motivisani činjenicom da mnogi Srbi uzimaju učešće u oružanom sukobu u Ukrajini na strani DNR-a. Spaljivanje zastava neprijateljskih država oduvek je nosilo u sebi simboliku trijumfa i dominacije nad neprijateljem, međutim, ova praksa je pogrešna u kontekstu Srbije. Uprkos funkcionisanju pro-ruske sredine i njihovom učešću u sukobu na strani separatista, važno je prisetiti se, da Srbija, uprkos prijateljstvu sa Ruskom Federacijom, nije priznala legitimnost referenduma na Krimu, a ukrajinski mirovni kontingent još uvek ima stabilizacionu misiju na Kosovu, što daje Ukrajini prostor za diplomatsko manevrisanje i dijalog. Uprkos prijateljstvu sa Putinom, veći broj učesnika koji su otišli da podrže pro-ruske teroriste, osuđeni su nakon povratka u Srbiju.

 

Nažalost, to se ne može reći, na primer za Belorusiju, koja progoni svoje državljane koji se bore za Ukrajinu a istovremeno zatvara oči na slične postupke svojih građana koji podržavaju separatiste. Takođe treba napomenuti, da su takve akcije pogodile srpske snage koje se protive Putinovoj propagandi i nalaze se u odbrani.

 

Ponavljanje incidenta sa spaljivanjem nacionalnih zastava samo će dati neprijateljski presedan Srbiji i poslužiće kao dodatni argument protiv Ukrajine u propagandi Kremlja. Naravno, na pojavu ”krpi” sa simbolikom LDNR u sektoru navijača gostujuće reprezentacije treba odmah reagovati i to sa svim odgovarajućim posledicama. Ali takođe, niko ne poziva na odricanje od navijanja i lova na trofeje. Međutim, nema potrebe da se meša lov za atribute fudbalskog kluba i navijačkih grupa sa skrnavljenjem državnim simbola.