Foto: FKSinfo.com

Jedan od najboljih bosanskohercegovačkih igrača fudbala Asim Ferhatović Hase rođen je na današnji dan 1933. godine u Sarajevu, u kojem je za istoimeni klub debitovao 19 godina kasnije u utakmici protiv Zagreba.

Za prvi tim FK Sarajeva odigrao je 600 utakmica i postigao 400 golova te godinama bio najbolji igrač tima s Koševa, a samim tim i ponajbolji nogometaš Jugoslavije.

Vrhunac je doživio 1964. godine kada je bio najbolji strijelac Prvenstva Jugoslavije s 19 golova, a osim pogodaka isticao se čarobnim potezima, ali i zbog ljubavi prema klubu.

Iako je nešto kratko vrijeme proveo u Turskoj igrajući za Fenerbahče, za njega je postojalo samo Sarajevo, zbog čega je i danas najpopularniji igrač svih vremena Bordo tima.

Nakon samo mjesec, četiri odigrane utakmice i jednog postignutog gola Hase se vratio iz Turske u svoje Sarajevo, uz čuvene riječi: “Ne mogu, brate, ja igrati za novac i slušati kako trebam igrati. Hvala im, bili su korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu samo u Sarajevu igrati”.

Svoju karijeru završio je na svom Koševu, a za seniorsku reprezentaciju Jugoslavije je odigrao jednu utakmicu, onu u Beogradu protiv Južne Koreje koja je savladana rezultatom 5:1.