Fudbalska utakmica u Argentini nije potpuna bez bubnjanja, melodičnog pjevanja i balona koji plutaju kroz zrak, ali, možda najvažnije, nije potpuna bez zastava koje predstavljaju navijače i njihovu zajednicu. Pepe Perretta, jedan je od rijetkih umjetnika koji ima čast slikati ove ogromne portrete. Najzanimljivije od svega je što ga mnnoge suparničke grupe angažiraju da im nacrta koreografiju.

Perretta je počeo svoju umjetničku karijeru lakirajući kacige za motocikle, ali njegov su talent prvi uočili fudbalski navijači kad je svojoj prijateljici za njezin 15. rođendan nacrtao portret. Bila je navijačica Boca Juniorsa i nije dugo prošlo kada su njeni prijatelji, navijači, zamolili Perrettija da oslika zastavu kojom će se prekriti La Bombonera.

Impresionirani onim što su vidjeli kod gradskih rivala, skupina navijača River Plate zaposlila je Perrettu da stvori nešto za njih, plaćajući mu dvije karte za Super Clásico na Estadio Monumentalu.

Perretta je otišao na utakmicu ​​sa ocem, trgovcem koji je oduvijek bio skeptičan prema umjetnosti kojom se bavi njegov sin.

Kako se zastava razvijala, Perrettin se otac okrenuo prema svome sinu i upitao je li to on napravio. “Da”, odgovorio je. “To je dar za vas.”

Perrettina najveća zastava koju je oslikao bila je 220 metara duga za Racing Club, a njegovo najpoznatije djelo je vjerojatno njegov prikaz argentinskog svetog Trojstva – Diego Maradona, Papa Franjo i Lionel Messi.

Njegove “svete zastave” dominiraju stadionima diljem svijeta, od Madrida do Meksika, od Patagonije do Paname, od Napulja do svog voljenog Nueve Chicaga u Buenos Airesu.

Perrettino djelo pomoglo mu je da se upozna s Messijem, Juanom Románom Riquelmeom i Sergio Agüerom. Izrada ovih grafita nije samo život, već čast i odgovornost. Kao što kaže: “Svaki tifoz mi je sin.”

(The Guardian/photo The Guardian)

izvor: live387.ba

PODIJELI