Priča o italijanskom derbiju grada Milana između ekipa AC Milan i FC Internazionale. Iako najveći rival Intera nije Milan već Juventus, ovaj derbi kroz historiju je uvjek nosio napetost i naboj gradskog rivalstva.

Prenosimo vam sve ozbiljnije sukobe kroz historiju milanskog derbija.

Jedna od prvih bitaka se desila u derbiju sezone 1931/72., kada lik iz navijačke grupe Milana “FOSSA” ulazi u žestoku borbu koja će se završiti bez vanjske intervencije.

Mora se reći da su u tim danima, u derbijama, zastave navijačke grupe Milana “FOSSA” i navijačke grupe Intera “BOYS” bile samo nekoliko metara udaljene, obje u “popularnom”.

U Decembru 1980., tijekom prijateljske utakmice između mješovitog susreta Milan-Inter i Bayerna, igrači Inter su bacili Molotovljev koktel na nekoliko prisutnih igrača u Milanu. Sljedećeg dana, tokom uobičajene božićne zabave navijačima Milana dolazi ideja o akciji protiv Interista i, iako su mnogi bili protiv toga, oko trideset se odlučilo otići, ali kada su stigli u sjedište grupe “Boys”, oni su ih spremno dočekali (jer je neko drukao i najavio dolazak Milanista), tada je jedan od Milanista iz grupe “Brigate” ostao teško ranjen zbog uboda u slezenu.

Godine 1981. na kraju prvenstva igra se “Mundialito” (inače ekonomski izgovor za derbi kojeg nije bilo u Milanu zbog ispadanja Rossonera) između Milana, Intera i ostalih timova, . U ranim večernjim satima pri kraju utakmice, dok su navijači Milana bili ispred kafića u sklopu stadiona, Interisti su naletili s leđa i napali ih, čak se čulo par pucnjeva.
Luciano, poznati navijač Milana, pao je na zemlju vjerojatno pogođen u glavu metkom ćorkom iz pištolja.

Situacija se odmah zaoštrila, tenzije su mnogo rasle i sve je otišlo izvan kontrole

Sljedeću utakmicu navijači Milana dolaze nabrijani i spremni na sve, a čim su navijači Intera otkrili transparent protiv Luciana, Milanisti su odmah nasrnuli prema tribini navijača Intera (Curva Nord). Dolazeći na pola puta, polako se zaustavljaju jer je ‘materijal’ potreban za pohod teško dolazio do njih. Sve na stadionu je uhvatila velika neizvjesnost. Milanisti odlaze nazad do svog kopa i onda ravno do kopa Interista gdje su poderali transparent za Luciana.

Od 1983 godine, između Milanista i Interista dogovorena je neka vrsta ratobornog rivalskog sporazuma, koji je nekoliko godina bio zaslužan za utakmice bez incidenata, Dogovor su sklopili Franco Caravita, šef “BOYS SAN”, i Giancarlo Capelli, poznati kao Rossonoreski boss.

Njih dvoje, koji su neko vrijeme upravljali trgovinom i otvarali ultra shopove, shvatili su da više nema smisla tući se kad se svi poznaju po imenu. Nakon primirja postali su veliki prijatelji, ali prije 83. godine prošlo se mnogo dramatičnih borbenih trenutaka, čak se i pucalo a mnogi su sa Milanskog derbija “za dlaku” ostali živi.

Od 1983. nije bilo više značajnih žestokih sukoba.