Verovatno jedno od najkontraverznijih prijateljstava koje u danasnje vreme ni u snovima ne bi moglo da se zamisli ali pre nekih 30-ak godina to nije bilo nista neobicno.

Banja Luka i Sarajevo bili su mesoviti gradovi ciji su se stanovnici izjasnjavali kao ponosni Jugosloveni sve do momenata kada je poceo sad vec onaj cuveni nesrecni rat koji je pored velikog razaranje i unistenja zivota mnogih zitelja tadasnje SFRJ unistio i prijateljsto izmedju sarajevskih Hordi Zla i Lesinara iz Banja Luke.

Prijateljstvo ove dve grupe zapoceto je u Sarajevu 1989.  godine kada je Borac gostovao na Kosevu, a Lesinari su uspeli da na stadion prosvercuju pirotehniku koju su u toku utakmice upalili. Ubrzo nakon “piro” predstava narodna milicija odlucuje da izbaci Lesinare sa tribine, medjutim u tom trenutku Horde Zla pozivaju Lesinare na njihovu tribinu sto banjalucani prihvataju i nastavak utakmice dve ekipe navijaju zajedno. Kasnije Lesinari pozivaju Hordase na utakmicu sa Proleterom i sto oni prihvataju.

Posle nekoliko godina pocinje rat i raspad SFRJ , a samim tim i raspad ovog prijateljstva. Nakon zavrsetka rata i ponovnog susreta dveju grupa u Premijer ligi BIH dolazi do nekoliko vecih sukoba i prozivki, pamti se obracun kod Jablanice i napad Lesinara na Horde na stadionu u Banja Luci.

Nekada prijatelji  sada zakleti neprijatelji.