Jedan od najpoznatijih hrvatskih sudaca Ivan Bebek, napadnut je u Sinju s noći nedjelje na ponedjeljak, a nakon što je 42-godišnji nogometni sudac iz Rijeke sudio utakmicu Hajduka i Lokomotive u trećem kolu 1. HNL, oglasili su se i suci elitne i prve skupine.

Elitnu skupinu sudaca čine Ivan Bebek, Fran Jović, Igor Pajač, Tihomir Pejin, Duje Strukan i Mario Zebec dok su u prvoj skupini Damir Batinić, Dario Bel, Ante Čuljak, Dario Kulušić, Marko Matoc, Marin Vidulin, Ivan Vučković i Ivan Župan.

Iako još nema službenih potvrda o tome tko je napao Bebeka, suci su krivca pronašli u “pripadnicima jedne navijačke skupine”.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

Obraćamo vam se ponukani ponovnim izljevom nasilja nad nogometnim sucima! Naime, kao što je poznato cijeloj hrvatskoj javnosti, naš kolega nogometni sudac Ivan Bebek, napadnut je i brutalno pretučen od strane pripadnika jedne navijačke skupine koja smatra da je takav način ljudskog ponašanja prihvatljiv. S leđa, u skupini, bez upozorenja, kako priliči kukavicama i ljudima bez časti, napadnut je i pri tome srećom lakše ozlijeđen, ali samo iz razloga što je kolega Bebek u sjajnoj fizičkoj kondiciji, pa takav napad može izdržati više nego običan čovjek. No, uz naše zgražanje da takav napad uopće možemo doživjeti u našoj Hrvatskoj, posebno brine i činjenica da je postalo normalno da ovakav oblik nasilja, društvo tolerira šutnjom.

Iako nas bole ozljede našeg Ivana, boli nas i što svi šutite. Boli nas, jer smo svjesni da tišinom dajemo podršku takvim postupcima, da ljudi poput ovih kukavica iz mraka, sutra mogu napasti i nekog drugog. Jer napadali su igrača jer nije postigao pogodak kada oni misle da je trebao, novinara koji ne piše „lijepo“ , ganjali suca sa šipkom po terenu i slično.

No, mi suci odlučili smo da više nećemo šutjeti i da je došlo vrijeme da sintagma „neka institucije odrade svoj posao“ dobije pravi smisao. Nitko od nas nije savršen, nitko od nas nije nepogrešiv, ali Ivan Bebek je vrhunski sportaš koji je sudio najviše međunarodnih utakmica u povijesti Hrvatske, tri puta izabran za najboljeg suca Hrvatske. Ali ono što je najvažnije, on je nečiji sin. I zato molimo hrvatsku javnost da nam pruži snažnu podršku da prisilimo institucije Republike Hrvatske da krenu u odlučan obračun sa svakim oblikom nasilja!

Elitna i Prva skupina sudaca HNS-a

Inače, jednog od najpoznatijih hrvatskih nogometnih sudaca Ivana Bebeka je u Sinju u disko-klubu napalo nekoliko osoba, najprije verbalno, a kasnije i fizički na parkingu ispred kluba. Bebeku su prišli kada je napuštao disko i hodao prema automobilu. Pao je na pod, a napadači su pobjegli.

Ivan Bebek je nakon dobacivanja u klubu i verbalnih uvreda zatražio pomoć zaštitara. Tražio je da pripaze na njega i društvo, a nakon što je zaštitar stao pokraj njih, dobacivanja su prestala, prenosi index.ba

Međutim, verbalni napadi na Bebeka nastavili su se kada je nogometni sudac izašao na parking ispred kluba. Tada mu je nekoliko osoba prišlo u neposrednu blizinu, vrijeđajući ga. Kako doznajemo, tada je došlo do fizičkog napada na suca iz Rijeke.

Zaštitar koji ga je pratio zastao je i nastala je gužva, a Bebeka su napadači udarili s leđa. Nekoliko puta udarili su ga dok je bio na podu te pobjegli.

PODIJELI