Baka nije bila spremna za to. Iznenađeno je podigla jednu pjegavu, pametnu ruku na lice. S druge strane ispustila je vrećicu s bombonama. Zatim buka. Na podzemnoj željeznici, suprotnoj od nje, bilo je stotine usidrena lica. Stotine njih. Pjevajući sa crvenim i plavim zastavama. “Allez Paris!”

To su odabrani fanovi. Oni kojima je oficir za sigurnost Paris Saint-Germaina, Jean-Michel Ribes, dopustio da putuju u Madrid kao veleposlanike PSG-a i katarskog brenda u inozemstvu. Ovo su i posljednji PSG ultrasi. Spadaju u Collectif Ultras Paris (CUP), jedinu grupu navijača koju je tolerirao predsjednik PSG-a Nasser Al-Khelaîfi. Ali zašto ih on voli? Jer u oktorbru 2016. njihov lider, Romain Mabille, obećao je da nikada neće kritizirati vlasnike katarskih klubova niti dovoditi u pitanje geopolitiku Zaljevske države. Umjesto toga, to je apolitična kratkovidnost.

Danas je ponašanje CUP-a važno. Putovanje na Bernabé fudbalski je ekvivalent putovanju u Disneyland. Real Madrid, sa svojom mitskom poviješću, predstavlja referentnu tačku za bilo koji evropski nadograđen klub. Devedeset minuta na Bernabéu dopušta takvim klubovima da okrenu zrcalo za sebe i dijele vlastiti napredak.

Nakon kupnje klubova iz QI-a 2011. godine, Nasser Al-Khelaîfi je nadgledao administrativnu kampanju kako bi pomirio bazu navijača kluba. Posljednjih godina, riječ pacify može biti eufemizam. Za što? Za crnu listu svakog navijača koji izražava mišljenje koje ugrožava komercijalne interese PSG-a ili QSI-ja.

Dana 5. maja 2014. Yoann Seddik je bio na utakmici PSG – Monaco na Parc des Princesu. Kako je utakmica odmicala, počeo je pjevati: “Sezonske ulaznice suviše su skupe, navijače ljutite”. Ishod? Seddiku je na stadion zabranjen ulazak.

Inspirirani tim incidentom, medijska kuća Media Press pokrenula je mali eksperiment. Željeli su vidjeti hoće li klub također raditi na neslaganju na društvenim mrežama. Mediapart novinar i vlasnik PSG-ove sezonske karte Guillaume Blanc prenio je tweet s hashtagom # ShameOnPSG. U tweetu je kritizirao klub i Al-Khelaîfija. U roku od tri dana, Blanc je primio pismo od glavnog direktora PSG-a u kojem je zaprijetio pravnim postupcima.

U 2015. godini u Francuskoj je izbio skandal kada je procurilo da je PSG radio s pariškom policijom za ilegalno prikupljanje osobnih podataka o svojim pristašama. Tačke podataka obuhvatale su zanimanje pojedinaca, dohodak, prethodno sudjelovanje u demonstracijama, bračno stanje, pojedinosti vozačke dozvole i registraciju vozila.

Nevjerojatno, skandal u 2015. nije jedina radnja, kada je PSG udružio snage s državnim organima u ciljanju ekstremnih navijača. Godine 2013., priopćenje koje je izdao Evian nekoliko dana prije njihove domaće utakmice protiv pariškog kluba izazvalo je politički potres. Evian je otkrio da nisu primili od PSG-a, već iz samog Ministarstva unutarnjih poslova, popis navijača od 2.007 njih kojima bi trebali zabraniti ulazak u stadion. Nijedan od ovih 2007 pojedinaca nisu bili registrovani kao huligani niti su osuđivani.

Umjesto toga, oni su bili žrtve onoga što je brzo postalo poznato kao Boutonnetova doktrina. Direktor Odjela za borbu protiv huliganstva (DNLH), tijelo Ministarstva unutarnjih poslova koje je odgovorno za sortiranje crnog popisa, Antoine Boutonnet, uspostavio je nizak prag za ono što se zove huligan.

Tačna priroda Boutonnetovog odnosa s PSG-om uskoro postaje zabrinjavajuća. Uskoro je uslijedila potvrda da je sa PSG-om putovao na utakmice kako bi pomogao klubu da odbije ulazak navijačima na crnoj listi.

Ostaje nejasno zašto QSI smatra da pojedinci na crnoj listi iz 2007. nisu “prilagođeni vrijednostima PSG-a”. Prije kupnje kluba, PSG je sigurno imao niz nasilnih elemenata daleko desnog elementa među njihovom potpornom i to je zahtjevalo pažnju. Godine 2006., nakon utakmice između PSG-a i izraelskog Maccabi Haife, 250 anti-semitskih PSG ultrasa izbola je navijača Haife u baru.

Slično tome, u martu 2010. godine, Yann Lorence, član neofasističkih Boulogne Boysa, ubijen je u frakcijskom sporu između PSG ultrasa. Upravo zbog toga, u godini prije ulaska QSI-a u klub, predsjednik PSG-a Robin Leproux zabranio je sve ultra grupe sa stadiona. Takva je bila radikalna priroda tih reformi da je dobila naziv: Le Plan Leproux.

Ono što je simptomatično, ipak je, u kojoj je mjeri QSI proširio Plan Leproux. Robin Leprouxove mjere u početku su usmjerene samo na 1.200 ultrasa Boulogne i Auteilja.

Prema QSI-u, 13.000 navijača Auteilja i Boulognea imaju zabranu prisustvovati PSG utakmicama. Osim toga, cijene ulaznica na tim štandovima porasle su za 70 posto do kraja prve godine QSI-a. To je neizbježno podiglo sumnju da bi novo vlasništvo moglo biti optuženo za povezivanje radničkih navijača s huliganizmom. Ili barem da je Plan Leproux možda osigurao zgodan izgovor kroz koji bi klub mogao postići gentrifikaciju navijača.