Većina građana Splita, njih dvije trećine, podržava gostovanje hrvatske nogometne reprezentacije na Poljudu, dok se oko 15 posto građana protivi toj ideji. Na razini županije razlike su još veće: dolazak “vatrenih” u Split podržava tri četvrtine žitelja, a deset posto ih je protiv.

To su glavni rezultati ankete na temu “Utakmice hrvatske nacionalne reprezentacije u Splitu”, koju je, za potrebe portala Slobodne Dalmacija, zagrebačka agencija “Prizma” provela od 21. do 24. lipnja na reprezentativnom uzorku od 600 ispitanika starijih od 15 godina. Polovina ispitanika bila je iz Splita, a druga polovina iz ostatka Splitsko-dalmatinske županije.

Anketom su htjeli utvrditi mišljenje građana Splita i županije prema ideji da hrvatska nogometna reprezentacija igra u Splitu. Zanimalo ih je i kako navijanje za Hajduk utječe na stav prema nastupu “vatrenih” na Poljudu, kao i postoji li razlika u tom stavu između građana Splita i ostatka županije.

Kako je poznato, radi se o vrućem nogometnom pitanju koje je preraslo u prvorazredni politički problem.

Svjedočili smo čak i javnom sukobu između Torcide i splitskih branitelja, nakon što su pojedine braniteljske udruge kritizirale Torcidin naum da svoju principijelnu borbu protiv HNS-a protegne i na moguću utakmicu reprezentacije na Poljudu, na što im je iz Torcide zamjereno da mirno i šutke prelaze preko dugogodišnje nepravedne i nepoštene politike HNS-a. Bilo je to valjda prvi put u povijesti Hrvatske da su se Torcida i branitelji oko nečega razišli.

Manjina za službeni Hajduk

Anketa je provedena telefonskim putem, a na glavno anketno pitanje: “Želite li da hrvatska nogometna reprezentacija igra u Splitu?” bila su ponuđena četiri moguća odgovora: 1) “Da, neovisno o odnosu Hajduka i Hrvatskog nogometnog saveza”; 2) “Ne, dok god HNS ne udovolji svim uvjetima koje postavlja Hajduk”, 3) “Ne, ni u kojem slučaju” i 4) “Svejedno mi je”.

Možemo primijetiti da solucija pod 3) predstavlja javni stav tvrdog krila Torcide, dok odgovor pod 2) otprilike koincidira sa službenim stavom Hajduka. No, pokazalo se da je većina anketiranih izabrala varijantu 1), odnosno izrazila želju da “vatreni” nastupe na Poljudu neovisno o odnosu Hajduka i HNS-a.

Tu je želju izrazilo 71,6% anketiranih, pri čemu je u samom Splitu taj broj nešto manji (67,4%) nego u ostatku županije (74,1%). Drugu ponuđenu soluciju, koju možemo nazvati “uvjetnim pristankom” (može, ako HNS udovolji Hajdukovim uvjetima), izabralo je 11,2 posto građana Splita i četiri posto građana županije, dok je treći odgovor, koji možemo smatrati “bezuvjetnim odbijanjem” (“Ne, ni u kojem slučaju”), izabralo četiri posto Splićana i 5,6 posto žitelja županije. Ostalim ispitanicima je svejedno.

Ako drugi i treći odgovor promatramo zajedno, kao dva različita oblika odbijanja gostoprimstva “vatrenima” (uvjetni i radikalni), vidimo da se bezuvjetnom dolasku hrvatske reprezentacije na Poljud protivi ukupno 15,2 posto Splićana i 9,6 posto građana cijele županije. Na razini cijelog uzorka, na dolazak “vatrenih” na Poljud uvjetno pristaje 6,7 posto anketiranih, a ni po kojim uvjetima ne pristaje njih pet posto.

izvor: slobodnadalmacija.hr