Juče su saopštenje u vezi oslobađanja Olivera Knezovića za smrt navijača Sarajeva Vedrana Puljića u županijskom državnom odvjetništvu u Splitu.

Pročitajte jučerašnje saopštenje udruženja navijača fudbalskog kluba Sarajevo, Hordi Zla:

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je danas oslobodilo Olivera Knezovića za ubistvo Vedrana Puljića te ranjavanje još šestorice navijača FK Sarajevo. Danas, gotovo osam godina od nemilog događaja čini nam se da je agonija završena. Ali samo nam se čini, agonija je tek počela. Ako uzmemo u obzir da je nesposobnim pravosudnim institucijama Hrvatske i BiH trebalo osam godina da utvrde da Oliver nije ubio Vedrana, pitamo se koliko će godina još trebati da se utvrdi ko je zaista ubica, te ko je ranio još šest momaka? Da li će se ikada utvrditi ili će to ostati još jedan u nizu nerazjašnjenih događaja na brdovitom Balkanu? Prosto je nevjerojatna činjenica da nikome nije u interesu rješavanje ubistva mladog momka, a ranjavanje još šestorice.

Možda bi i bilo u interesu da nije javna tajna to kako je Vedrana ubila policija?! Kada je neko na ovom brdovitom Balkanu dobio neki spor protiv države? Kakve su šanse da na tom istom Balkanu u jednoj od najkorumpiranijih država evrope navijači dobiju spor protiv policije? Ravne nuli! Smijurija od cijelog slučaja je počela onog momenta kada je Oliver “pobjegao” iz pritvora u Lištici. Čovjek sa jakom ratnom poleđinom, dvojnim državljanstvom, te očito jakim vezama u institucijama ove i susjedne nam zemlje, nakon osam godina slatko nam se se svima nasmijao u facu.

Vjerojatno će na kraju svega i dobro naplatiti vrijeme provedeno u pritvoru, a pravi Vedranov ubica, da li će ikada biti pronađen veliko je pitanje. Hvala licemjernim susjedima, domaćim institucijama te svima onima koji su osam godina svjesno usmjeravali istragu u pogrešnom smjeru. Hvala Vam svima što ste nam ovu “divnu” vijest saopštili noć uoči utakmice koja je svake sezone jedna od najvažnijih za nas. Znamo da ste to svjesno uradili ne bi li mi nasjeli na Vaše mučke provokacije, ali nasjesti nećemo. Sve dok postojimo, dok pratimo Sarajevo, svaku utakmicu u 24. minuti će se prolamati “ISTINA ZA VEDRANA”… sve dok istina ne izađe na vidjelo! Obećavamo Vam svima, borit ćemo se za istinu i što je najvažnije, pobijedit ćemo!

Svi navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, sutra je Vaša dužnost da se pojavite na Koševu, u ovom trenutku kad nas svi vrebaju i pokušavaju nas onesposobiti, treba da stanemo jedan uz drugoga, da budemo jači nego ikada. Naša borba je duga, teška i mukotrpna, ali ćemo izaći kao pobjednici! 

Pročitajte današnje saopštenje fudbalskog kluba Sarajevo za javnost:

Svakog zaljubljenika u Fudbalski klub Sarajevo, sportskog radnika, građanina Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine, zapravo svakog normalnog i moralnog čovjeka, zatekla je informacija o odluci Županijskog odvjetništva u Splitu, koje je izmijenilo optužnicu za Olivera Knezovića te se on više ne tereti za ubistvo Vedrana Puljića i ranjavanje još šestorice naših navijača. Obzirom na promjenu optužnice, Knezović se sada tereti za pokušaj ubistva te za opšte opasnu radnju, čime se događaji iz oktobra 2009. godine izvrću i ne prikazuju u svom istinitom svjetlu.

Gotovo osam godina nakon nemilih događaja ispred stadiona “Pecara” u Širokom Brijegu, pravda još uvijek nije stigla ubicu i druge osobe, koji su koristili oružje u napadu na navijače našeg kluba i ovim putem Fudbalski klub Sarajevo ističe svoju duboku razočaranost u promjenu optužnice, koja očito za cilj ima trajno zataškavanje i prikrivanje istine iz Širokog Brijega. Velika je sramota pravnog sistema i društva da ubica jednog mladog života i skoro osam godina nakon tog stravičnog čina, još uvijek nije procesuiran i kažnjen. Umjesto da “pravna država” koristi svoje mehanizme, a sudstvo rješava slučajeve i stane u zaštitu građana ove države, mi iz godine u godinu gledamo scene poput bijega osumnjičenog iz pritvora, nepojavljivanja na ročištima, premještanja slučaja u drugu državu, te iznova svjedočimo ogromnom nacionalističkom i fašističkom navijanju punom mržnje i svega onoga što svoje mjesto treba vidjeti u popravnim domovima i zatvorima, a ne na fudbalskim stadionima.

Fudbalski klub Sarajevo stoji uz svoje navijače u višegodišnjim traganjima za pravednim sudskim postupkom i konačnom prikazivanju istine o dešavanjima iz oktobra 2009. godine. Klub će od ostvarenih prihoda od predstojeće dvije domaće utakmice protiv Širokog Brijega (16.9.) i Krupe (01.10.) usmjeriti finansijska sredstva ka finansiranju postupka suđenja u ovom slučaju. Po 1 KM od svake prodate ulaznice sa današnje utakmice te kompletan prihod ostvaren od prodaje ulaznica na domaćoj utakmici protiv Krupe, bit će umjeren ka finansiranju suđenja. Fudbalski klub Sarajevo apeluje na nadležne organe da urade sve što je u njihovoj nadležnosti i moći da pravda stigne ubicu Vedrana Puljića.

Današnja utakmica protiv Širokog Brijega, koja se igra na Koševu sa početkom u 19 sati, derbi je ovog premijerligaškog kola i uz podršku navijača, vjerujemo u pobjedu izabranika Husrefa Musemića. Pravna bitka treba ostati u sudnici i nipošto ne smijemo dozvoliti da nemile scene i nasilje budu dio bh. fudbala.

 

PODIJELI