Utakmica između fudbalskih reprezentacija Bosne i Hercegovine i tadašnje Srbije i Crne Gore, odigrana 12.10.2005 g u okviru Kvalifikacija za svjetsko prventsvo u Njemačkoj 2006 g, imala je prevelik navijački naboj, ali i rezultatski značaj. Reprezentaciji Bosne i Hercegovine trebala je pobjeda za plasman na svjetsko prventsvo kao i reprezentaciji Srbije i Crne Gore. Domaćin je pobjedio rezultatom 1:0, strijelac je bio Matea Kežman u 7 minuti.

Situacija na terenu među igračima je bila odlična, fer i sportska dok je na tribinama bilo jedno pravo šovinističko ruglo, za koje se nadamo da će biti iskorijenjeno u bližoj budućnosti, ako je to ikako moguće na ovim prostorima.

Na gostovanje u Beograd su krenule skoro sve veće navijačke grupe iz Bosne i Hercegovine. Uz standardne BH Fanaticose, pridružio se značajan broj Robijaša, Hordi Zla, Fukara i Manijaka. Krenulo je na gostovanje oko 1000 navijača BiH.  Polazak Robijaša i intervju pred gostovanje u Srbiju možete pogledati ispod.

Robijaši na Marakani

kop navijača BiH na Marakani

Kada je grupa navijača BiH stigla na Marakanu, dočekana je očekivano, zvižducima i šovinističkim povicima “Nož žica Srebrenica” , “Sve su straže” itd. Ubrzo su počele da lete kamenice, stolice, baklje prema kopu navijača BiH. Naravno, iz gostujućeg kopa su uzvratili sa kamenjem i stolicama.

Zanimljivo je bilo to da su najveći napadi na gostujuće navijače pristizali od grupe navijača koji su došli upravo iz Bosne i Hercegovine. Prema riječima jednog od vođa BH Fanaticos-a, navijači Srbije i Crne Gore koji su došli iz BiH su najviše napadali njihov kop, a momci iz Beograda su im donosili piće i hranu, te medicinsku pomoć u okviru zavoja za rane na glavama. Kompletan izvještaj sa ove kobne utakmice kao i intervju vođe BHF-a, možete pogledati u Video snimcima ispod.