Splićani na Beogradskom derbiju, jedan teže ozlijeđen:


” U brutalnoj tučnjavi zaraćenih frakcija Grobara kojom je obilježen sinoćnji derbi Partizan – Crvena zvezda, sudjelovali su i Splićani. Otkriva to izjava snimke policijske identifikacije navijača na tartanu, nastala nakon tučnjave, ali i čitatelji iz Splita koji su nam se javili nakon što su sugrađane prepoznali na snimkama i fotografijama. Napominju da se ne radi o ljudima iz navijačkog miljea.

Činjenica da se na fotografijama nastalima nakon tučnjave najviše vide srpskim navijačima nepoznati (ali splitskim čitateljima Indexa poznati) likovi, uzrokovala je potpuno nerazumijevanje ionako kaotične situacije u taboru navijača Partizana, ali i u srpskim medijima.

Naime, do 2013. više od dvije godine trajao je rat između frakcija Grobara, navijača Partizana, koji je uzrokovao i nekoliko smrtnih slučajeva. Upravo zbog toga je i došlo do pomirbe navijača, dotad podijeljenih u dvije žestoko posvađane, neprijateljske skupine; manju “Zabranjeni” i veću “Alcatraz”.

Zabranjenih više nema, ali njihovu ulogu “pučista” na ovom derbiju preuzeli su Vandal Boys koji su i tijekom prvog rata među Grobarima bili na strani pobunjenih. I tada su neuspješno pokušali preuzeti tribinu od dominantnog Alcatraza koji zauzima centralni dio južne, navijačke tribine Partizanova stadiona i glavni je među Grobarima.

Prilikom identifikacije koju je obavljao policajac s kamerom, jedan napadač na navijačku tribinu Grobara na pitanje “Odakle si?” odgovara: “Iz Splita“.

Policijskog službenika to je očito zaprepastilo pa je, u nevjerici otkud Splićanin u navijačkom okršaju na beogradskom derbiju, ponovio pitanje. Kada je opet dobio isti odgovor i dalje je bio vidljivo iznenađen.

S obzirom na to da je taj Splićanin bio najistaknutiji na snimkama i fotografijama nastalima nakon tučnjave, kao i na to da su vijesti i izvještaji vezani za nerede na beogradskom derbiju bile vrlo čitane na svim portalima, pa tako i na hrvatskom portalu index.hr, ubrzo su im se javili mnogi čitatelji iz Splita.

Ističu da je on njihov sugrađanin, ali dodaju i da sudeći po videosnimkama i fotografijama nastalima nakon velike tučnjave, nipošto nije bio jedini Splićanin koji je sudjelovao u neredima.

Splićanin Ante Firić (26) teško je ozlijeđen u tučnjavi koja je u srijedu izbila u Beogradu za vrijeme utakmice Partizana i Crvene zvezde.

Firić je, kako prenose srbijanski mediji, hospitaliziran na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) te je životno ugrožen nakon što je u huliganskom sukobu zadobio ubodnu ranu nožem u predjelu leđa, a ima i hematom na mozgu.

Firić, međutim, nije bio jedini Splićanin koji je sudjelovao u krvavom frakcijskom obračunu navijača Partizana. “Slobodna” doznaje kako su se s njim u Beogradu po istome poslu našli i još neki sugrađani, a među njima i hrvatskoj javnosti dobro poznati Damir Tovarović koji je u sukobu na južnoj tribini Partizanova stadiona također zadobio teške ozljede.

Splićani su, prema informacijama kojima raspolažemo, u Beograd došli na poziv kolega iz beogradskoga podzemlja koji pokušavaju vratiti prevlast na tribini koja okuplja najžešće Partizanove ultrase. Zanimljivo je pri tome da ni Firić ni Tovarović, kao ni ostali Splićani koji su sudjelovali u akciji “stadion”, nisu dio hrvatske navijačke scene, niti ih se moglo vidjeti uokolo hrvatskih nogometnih stadiona.

Ante Firić u medije je prvi put dospio nakon što je završio u istražnom zatvoru pod optužbom da je bio dio grupe koja je po narudžbi pretukla poznatog hvarskog ugostitelja Franu Žuvelu, dok je Damir Tovarović u novinama uglavnom boravio na sportskim stranicama kao državni prvak u borilačkim sportovima.

Prema pisanju srbijanskih medija, u tučnjavi su, uz domaće i hrvatske izgrednike, sudjelovali i jedan Grk te jedan Makedonac.

PODIJELI