Sramotne scene stižu sa Pecare.

Na skandiranje navijača Sarajeva “Vedran Puljić”, domaći navijači su odgovorili uzvicima “Javi se” i transparentom: “Iskaze mijenjate, pravdu tražite, a brata prodate.”

Nakon toliko godina – više niko nije optužen za ubistvo kako Vedrana Puljića, tako i ranjavanje šesterice navijača.

Glasnogovornica splitskog Županijskog državnog odvjetništva, Laura Renata – kazala je kako je do preokreta došlo nakon vještačenja Vojina Maštruke – između ostalog je u nalazu naveo da hitac koji je bio koban po Vedrana nije ispaljen s pozicije optuženog Knezovića. Na isto su godinama upozoravali mnogi, u prvom redu Vedranov brat, Igor.

U izmijenjenoj optužnici – Knezovića se tereti za pokušaj ubistva. Ali nikoga konretno. Pucao je – nije ciljao. Navijači Sarajeva pitaju: ako je pravosudnim institucijama trebalo osam godina da utvrde kako Knezović nije odgovoran za smrt Vedrana – koliko će im tek trebati da utvrde stvarnog počinitelja.

I oni tvrde – javna je tajna, Vedrana je ubila policija. Informacija o izmjeni optužnice – stigla je. kažu, u najgorem trenutku.

Udruženje navijača FK Sarajevo:

“Hvala Vam svima što ste nam ovu ‘divnu’ vijest saopštili noć uoči utakmice koja je svake sezone jedna od najvažnijih za nas. Znamo da ste to svjesno uradili ne bi li mi nasjeli na Vaše mučke provokacije, ali nasjesti nećemo. Sve dok postojimo, dok pratimo Sarajevo, svaku utakmicu u 24. minuti će se prolamati ‘ISTINA ZA VEDRANA'… sve dok istina ne izađe na vidjelo! Obećavamo Vam svima, borit ćemo se za istinu i što je najvažnije, pobijedit ćemo!”

Cilj izmjene optužnice – trajno zataškavanje i prikrivanje istine iz Širokog Brijega – i odgovornosti ubice i svih koji su koristili oružje tokom nereda – kažu u Fudbalskom klubu Sarajevo. Ali, od Vedrana – ne odustaju:

“Klub će od ostvarenih prihoda od predstojeće dvije domaće utakmice protiv Širokog Brijega (16.9.) i Krupe (01.10.) usmjeriti finansijska sredstva ka finansiranju postupka suđenja u ovom slučaju. Po 1 KM od svake prodate ulaznice sa današnje utakmice te kompletan prihod ostvaren od prodaje ulaznica na domaćoj utakmici protiv Krupe, bit će umjeren ka finansiranju suđenja.”

Nedjelja, 4. oktobar 2009. Oko 400 navijača Sarajeva stiglo je u Široki Brijeg. Sat vremena prije početka utakmice desili su se sukobi policije, navijača s obje strane ispred stadiona Pecara. Neredi su izmakli kontroli. Vedran Puljić je ubijen. Oliver Knezović je Uhapšen nedugo nakon sukoba. Pobjegao je iz Policijske uprave Široki Brijeg u Hrvatsku, čiji je također državljanin.

PODIJELI