Večiti derbi, poznat i kao Beogradski derbi, je utakmica između velikih gradskih rivala, Partizana i Crvene zvezde, dva najveća i najpopularnija sportska društva u Srbiji. Rivalstvo je prisutno u više različitih sportova, ali najintenzivnije utakmice su između fudbalske, košarkaške, rukometne i odbojkaške sekcije sportskih društava.

Ove dve ekipe su daleko najpopularnije u zemlji, sa 49.2% stanovništa koji navijaju za Crvenu zvezdu i 31.2% navijača Partizana, po najnovijim istrazivanjima. Ova dva kluba su takođe najpopularnija u Crnoj Gori. Imaju pristalice u svim zemljama bivše Jugoslavije, kao i u zapadnim zemljama, a ovi navijači su većinom Srbi koji žive u tim zemljama.Partizanove boje su crna i bela, dok su Zvezdine crvena i bela. Ove utakmice su uvek bile željno iščekivane i vrlo spektakularne, ali zbog slabijeg kvaliteta fudbala u poslednjim godinama, kao i velike količine nasilja i huliganizma, drastično je smanjena posećenost na ovim utakmicama. Derbi igran 11. maja 2005. u polufinalu kupa Srbije i Crne Gore je posetilo 8.000 gledalaca, što je najmanje u istoriji, a najveća posećenost je bila oko 108.000 gledalaca na Stadionu Crvene zvezde. Crvena zvezda je osnovana 4. marta 1945. od strane clanova Ujedinjenog saveza antifasisticke omladine Srbije. Partizan je osnovan 4. oktobra 1945 u Beogradu od strane JNA – vojske FNRJ kao deo Jugoslovenskog Sportskog Društva.

Prvi meč između ova dva kluba je odigran 5. januara 1947. na stadionu JNA, rezultat je bio 4:3 za gostujuću ekipu, Crvenu zvezdu, a meč je odigran na veoma niskoj temperaturi (- 19 stepeni) pred oko 4.000 gledalaca. Partizan je do svoje prve pobede u međusobnim okršajima stigao već u narednom derbiju (2. derbi) 27. aprila 1947., kada su crno-beli pobedili sa 1:0. Crvena zvezda je do sada bila 26 puta nacionalni šampion, a osvojila je i 24 puta trofej pobednika nacionalnog kupa. Najveći uspesi na međunarodnoj sceni su titula šampiona Evrope (1991), trofej pobednika Interkontinentalnog kupa (1991), trofej pobednika Dunavskog kupa (1958) i trofej pobednika Srednjoevropskog kupa (1968). Značajno je pomenuti i finale kupa UEFA (1979) i finale Superkupa Evrope (1991).

Partizan je do sada bio 26 puta nacionalni šampion, osvojio je 12 puta trofej pobednika nacionalnog kupa i 1 trofej pobednika nacionalnog superkupa (1989). Na međunarodnoj sceni najznačajniji postignuti rezultati su titula vicešampiona Evrope (1966) i trofej pobednika Srednjoevropskog kupa (1978).

PODIJELI