Grupa pristalica Lazija “Irriducibili” objavila je da se rasformirala, što je vijest koja je iznenadila italijansku javnost.

Riječ je o poznatoj navijačkoj grupi koja je formirana 1987. godine i koja je od samog osnivanja bila u sukobima s policijom, drugim navijačkim grupama, ali i ostalim navijačima Lazija koji nisu dijelili njihove svjetonazore.

“Kao i sve u životu, postoji početak i, neizbježno, kraj. Sve ima svoje vrijeme i prije ili kasnije dođe vrijeme za završetak čak i onih sjajnih priča”, stoji u saopćenju navijačke grupe.

“Irriducibili” (“Nesalomljivi”) su bili poznati i po izuzetno fašističkim stavovima kao što su negiranje Holokausta i otvorene mržnje prema Jevrejima.

Početak kraja grupe smatra se 7. august prošle godine kada je ubijen njihov vođa Fabrizio Piscitelli, jedan od najjačih ljudi rimskog podzemlja.

“Previše krvi je proliveno, previše smo zabrana dobili, previše smo puta bili uhapšeni. Mnogi od nas smo izgubili slobodu, a neki i živote. Nakon 33 godine, odlučili smo rasformirati grupu. Od danas prvi put će na sjevernoj tribini biti samo jedni navijači – Ultras Lazio”, stoji u saopćenju.

O tome kako je nastala ova grupa i njenoj historiji, možete pročitati na našem portalu klikom OVDE, kao i historiju svih ultrasa Lacija