Kosovska policija uhapsila je nocas osmoricu drzavljana Ceske Republike kod kojih je pronasla dron i nekoliko zastava sa natpisom Kosovo je Srbija, ova grupa se sumnjici da je planirala da dronom unese jednu od zastava sa natpisom Kosovo je Srbija na sutrasnju kvalifikacionu utakmicu za Evropsko prvenstvo u fudbalu koja se igra na gradskom stadionu u Pristini, a sastaju se  Kosovo i Ceska Republika.

Jedan od navijaca je na sebi imao majicu sa likom predsednika Rusije Vladimira Putina i natpisom “To je nas predsednik”.

Inace ceski navijaci su iskoristili priliku da na gostovanju na Kosovu podele pomoc za clanove srpske zajednice po enklavama na Kosovu i Metohiji.

Kosovske bezbednosne snage ipak su uspele da osujete nameru Ceha koji su na ovaj nacin zeleli da pokazu solidarnost sa Srpskim narodom i da se osvete da gest Albanaca koji su prilikom gostovanja njihove reprezentacije u Beogradu uspeli da unesu dron sa zastavom Velike Albanije.

Utakmica dveju reprezentacija na programu je sutra u 15h . Ceska trenutno zauzima drugu poziciju koja je vodi na evropsko prvenstovo dok je Kosovo na trecoj poziciji sa samo jednim bodom manje.

Sutra se takodje mogu ocekivati incidenti jer su gotovo sve ceske grupe vise puta pokazivali da nisu neutralne po pitanju statusa Kosova i Metohije.

Oglasio se i nogometni savez Češke koji se distancirao se od ovog incidenta istaknuvši da navijači ne bi smjeli miješati politiku u sport.

“Ta grupa ljudi je imala dron, srpsku zastavu i transparent s natpisom ‘Kosovo je Srbija’. Također, nađeni su pirotehnika i noževi. Češka nogometna reprezentacija odbija bilo kakvo slično ponašanje navijača koje bi vezalo politiku i sport. Situaciju rješava kosovska policija u suradnji s ambasadom Češke Republike”, izjavio je glasnogovornik saveza Mihal Jurman.

Glasnogovornik češkog ministarstva vanjskih poslova Robert Žehak rekao je da je kosovska policija saslušala šestoricu Čeha, od kojih jedan ima i srpsko državljanstvo, i dvije Čehinje iz te grupe, a nakon saslušanja pušteni su na slobodu.

PODIJELI