SPOR TOTO SUPER LIG 20.HAFTA MUCADELESINDE BURSA ATATURK STADI'NDA BURSASPOR ILE GALATASARAY KARSILASTI. GALATASARAYLI TARAFTARLAR TAKIMLARINI DESTEKLEDI. (ANADOLU AJANSI - METIN AKTAS) (20130202)

Postoje desetine navijačkih grupa vrijednih spomena, i mnogi navijači bi satima mogli raspravljati o najboljoj. Kad je pak riječ o najstrašnijoj, većina njih bi došli do istog zaključka – svjetski čuvenu grupu navijača Galatasaraya UltrAslan.

Kvalitet na terenu je možda diskutabilan, ali navijačka kultura u Turskoj je univerzalno prihvaćena kao najstrastvenija, a Istanbul je srce fudbalskih dešavanja. Spektakularni grad se prostire na dva kontinenta i toj podjeli na Aziju i Evropu najbolje ide u prilog suparništvo između Galatasaraya i Fenerbahçea i njihov interkontinentalni derbi Kıtalar Arası.

Galatasaray i njegovi UltrAslan zauzimaju evropski teritorij. Historijski, oni predstavljaju i imućnu stranu grada pogođenog siromaštvom iako se to u novije vrijeme i ne može jasno vidjeti zahvaljujući  Fenerbahçeovoj finansijskoj dominaciji. Zapravo, tek prije nešto više od decenije, navijači Galatasaraya su  uspjeli izvući klub donacijom od 3 miliona funti te zahvaljujući činjenici da je UltrAslan postao prepoznatljiv brend.

Njihovi navijački suveniri su izuzetno popularni među navijačima, čak i više od službenih dresova kluba. Ovo je postao veliki posao, ali njihova ljubav prema klubu je tolika da su svu zaradu predali klubu kako bi ga spasili – jasniji dokaz strasti od toga teško ćete naći.

Za mnoge turske navijače, tribine su jedino mjesto gdje se njihov glas zaista može čuti pa se tako ni navijači ne srame stadion učiniti jednom od najuzavrelijih arena svjetskog fudbala.

Galatasaray je tokom svoje 110-godišnje prošlosti zauzimao 7 različitih stadiona, ali bez obzira na to gdje su igrali, navijači su uvijek stvarali neopisivu atmosferu. Od 2011. UltrAslan se brinu da posjeta Türk Telekom Areni bude jedna od najstrašnijih gostujućim igračima i navijačima.

 

Atmosfera unutar domaćeg stadiona Galatasaraya je doslovno uzavrela, posebno tokom velikih evropskih noći kada baklje od stadiona naprave pakao. Uz estetski dio, tu je gromoslasno navijanje i pjevanje koji dodatno pojačaju uzbuđenje i strah. Odmah nakon otvaranja renoviranog stadiona s 58.000 mjesta, navijači Galate su proizveli najglasniju buku ikad zabilježenu na sportskom događaju. Ta energija prati UltrAslan još prije novog stadiona, a bili su zaslužni i za atmosferu na utakmici s Manchester Unitedom kada su ga 1993. pozdravili s čuvenom „dobrodošlicom u pakao“.

Gary Neville i Ryan Giggs su otvoreno priznali da se u svojim karijerama nikad nisu susreli sa strašnijom atmosferom i da upravo taj efekt ultras teže postići. Fanaticima je Galata sve i oni će učiniti bilo šta da klubu pomognu ostvariti pobjedu.

Ipak, na jednom susretu je pobjeda najvažnija: derbi Kıtalar Arası. Istanbul ovom derbiju pruža jedinstven karakter. Dodatnu jačinu obračunu nosi i čnjenica da se radi o dvama najjačim turskim klubovima. Suparništvo nije samo aktivno na terenu; ono označava skoro plemenski rat između dviju polovina grada, a kontekst je obavijen i kulturnim značajem. Na koncu, derbi je jedan od najžešćih i najuzbudljivijih u cijelom fudbalskom svijetu.

 

Strast navijača je strahovito intenzivna i mržnja prema rivalima je obostrana. Ovo se često manifestira u scenama nasilja, kako na tribinama tako i na ulicama. Situacija na nekoliko susreta je znala prerasti i u apsolutnu anarhiju. Kamenje, baklje, polomljene stolice; navijači oba kluba će rado pretvoriti bilo šta u oružje kada je riječ o derbiju. Ipak, u suštini je ovo suparništvo ukorijenjeno u istinsku ljubav prema svojim klubovima i obje strane navijača će iskreno potvrditi da su njihova osjećanja ljubavi prema timu mnogo snažnija od mržnje prema rivalima.

Bez obzira na to, UltrAslan sigurno ne želite izazivati. Jednom kada su isprovocirani, mogu postati veoma opasni. Svi se sjećaju i tragičnih detalja kada su 5.aprila 2000. u Istanbulu ubijena dva navijača Leedsa. Navijači galate će priznati da su stvari izmakle kontroli, ali istrajni su u tvrdnji da je takva atmosfera rezultat ogromnog nepoštovanja gostujućih navijača Leedsa. Kako god, radi se o tragičnoj epizodi gdje su izgubljena dva ljudska života.

UltrAslan čvrsto vjeruju da je njihov tim Turska i to potvrđuju svojim ponašanjem najglasnije i najstrašnije grupe navijača na tribinama. Općenito, teško je ne diviti se atmosferi i njenoj usijanosti koju stvaraju ovi okorjeli fanatici. Malo je mjesta u svijetu fudbala koji mogu pružiti bolji spektakl od onog na Türk Telekom Areni kada se zapali bezbroj baklji i začuju pjesme na suprotnim stranama stadiona.

Već dugo vremena, ultrasi Galatasaraya smatraju se jednim od najfanatičnijih na svijetu i zaslužuju mjesto među elitnim navijačkim grupama u Evropi. Povremeni huliganski incidenti će umrljati utisak koji UltrAslan ostavljaju, ali ljubav prema klubu će zauvijek ostati svjetlo koje ih obasjava i snaga koja ih pokreće.

Ultrasi UltrAslan sigurno su otišli do najekstremnijih granica nego ijedna navijačka grupa u njihovoj težnji da svom klubu donesu uspjeh. To je dovoljan razlog da ih se smatra jednim od najvećih na svijetu