Mostarski gradski derbi je utakmica između dva mostarska tima Fudbalskog Kluba Velež i Hrvatskog Športskog Kluba Zrinjskog. Prva utakmica između ova dva kluba je odigrana 1922. godine kada je osnovan Velež. Otada dva kluba igraju derbi koji je za grad na Neretvi mnogo više od nogometa. Ratne rane iz Bošnjačko-hrvatskog sukoba, još nisu zacijelile i to je jedan od razloga zašto je ovaj derbi popraćen neredima i nasiljem, stoga mediji pokazuju veliko zanimanje za njega.

Tijekom 1920-ih i 1930-ih odigrano je nekoliko susreta između Zrinjskog i Veleža, a uspješniji je bio Zrinjski. Dok je Zrinjskom bio zabranjen rad (1945.-1992.), FK Velež je postao uspješan i popularan klub u Jugoslaviji. Za Velež su navijali svi Mostarci, bez obzira na nacionalnu pripadnost, a Veležovih navijača je bilo diljem BiH.

Početkom rata i obnovom Zrinjskog 1992. godine, Velež je ostao bez velike igračke osnovice i tadašnjeg svog stadiona “Bijeli Brijeg”. Oprema, dokumentacija, pehari, sve je bilo oduzeto i uništeno. Nakon završetka rata, raznih događaja poput rušenja Starog Mosta itd. u gradu je nastala čista podjela. Grad se nije zvanično rascijepio ali se u svim segmentima podijelio na Istočni (Bošnjački) dio i Zapadni (Hrvatski) dio. Od tada jedni piju “kave” drugi “kafe” i Mostarci se nakon 1992 godine provedenog suživota dijele i počinju da se mrze.

Poslije rata Zrinjski je postao stabilan premijerligaš i jedan od najuspješnijih bosanskohercegovačkih klubova osvajavši niz trofeja. Danas za Zrinjski navijaju mostarski Hrvati kao i mnogi Hrvati iz svih djelova Hercegovine. Za Velež danas navijaju uglavnom Bošnjaci iz Mostara i Hercegovine te mahom gradski Srbi i Hrvati.

“Red Army” Mostar | Navijači Veleža

Navijačka priroda

Navijačka grupa koja prati Zrinjskog je “Ultras Mostar” i oni su desno orijentisani te propagiraju hrvatstvo i ustaštvo. Navijači Veleža grupa “Red Army” je najstarija navijačka grupa u BiH, osnovana čak 1981 godine. Nekad bili izrazito lijevo orjentisani i branili jugoslovenski duh za šta je Mostar i živio. Danas se i ta grupa okrenula mahom desničarskim idejama, samo je jedan dio ostao i dalje lijevo orijentisan. Često dolazi do sukoba ovih grupa u gradu, a pogotovo pred utakmicu ova dva kluba. Inače, okršaji mladića sa zapadnog i istočnog dijela Mostara su normalna i česta pojava.

Ultras Mostar | Navijači Zrinjskog | Photo: Zrinjski.info

Kontroverze oko stadiona

Završetkom rata u Mostaru novoosnovana mostarska općina Jugozapad dodjeljuje stadion HŠK Zrinjskom koji je 1992. godine obnovio svoj rad i time Zrinjski dobija svoj dom za odigravanje domaćih utakmica u tadašnjoj ligi Herceg-Bosne, a kasnije i Bosne i Hercegovine. Kasnije je ovaj ugovor između općine Jugozapad-Mostar i uprave HŠK Zrinjskog produžen na 110. godina. Po registru kojeg vodi N/FSBiH gradski stadion u Mostaru nosi naziv Stadion HŠK Zrinjski i pripada istoimenom klubu. FK Velež je više puta tražio dozvolu za odigravanje svojih domaćih utakmica pod Bijelim brijegom.

Stadion “Bijeli Brijeg” Mostar

Politička situacija u Mostaru također Veležu onemogućava odigravanje domaćih utakmica na ovom stadionu iako je uprava FK Veleža N/FSBiH-u prijavila ovaj stadion kao svoj. Do riješenja ovog problema FK Velež igra na novoizgrađenom stadionu “Rođeni” u mostarskom naselju Vrapčići.

Stadion “Rođeni” Mostar | FOTO: Adil Barajlija

Nakon pauze od 3 godine, Velež se vratio u elitni rang bh fudbala i u nedelju u 20h na stadionu “Bijeli Brijeg” Mostarci ponovo ukrštaju koplja. Za kraj ostavićemo dio texta iz kolumne o mostarskom derbiju novinara Mladena Bošnjaka:

“Valjda je odbačena ona primitivna retorika praćena uništavajućim izljevima mržnje, valjda je niz Neretvu otplovio barem dio nesnošljivosti, valjda je nogomet zauzeo mjesto koje mu pripada. Jer, isključujući svaku patetiku i podilaženje, Mostar je pravi nogometni grad, apsolutni broj jedan u Bosni i Hercegovini. Mostar je jedna od nogometnih kolijevki, grad nogometnog vica, šeretluka, razigranosti i vedrine. Zato mu treba normalan derbi. Bez stotina pancir košulja, bez vodenih topova, bez sumornih šljemova i pendreka. Mostaru treba mostarski derbi!”

PODIJELI