Najpoznatiji svjetski diktatori nerijetko su bili veliki ljubitelji fudbala, a svijet ih je zapamtio po zločinima, ubistvima, željama za pokoravanjem i apsolutizmu…

Jeste li se ikada zapitali za koga su navijali Hitler, Mussolini, Franco, Čaušesku, Mugabe? Oni i mnogi drugi ostali su zapisani na najružnijim stranicama svjetske historije, a nismo sigurni da su njihovi omiljeni klubovi sretni što su u redovima navijača imali i njih.

Tako je Adolf Hitler, lider nacističke Njemačke navodno bio pasionirani ljubitelj fudbala, a od svih njemačkih klubova omiljeni mu je bio Schalke 04. No, njemački velikan nedavno je demantirao tvrdnje britanskih medija uz pojašnjenje da u evidenciji kluba ne postoji nikakav podatak o njegovom članstvu ili kupljenoj ulaznici za neku od utakmica.

Benito Musolini, Hitlerov brat po fašizmu, bio je navijač rimskog Lazija dok je njegov kolega – španski diktator Francisco Franco, prema izvještajima, bio ljubitelj fudbala, ali nikad do kraja nije jasno za koji klub iz prijestolnice navijao: Real ili Atletico. Kako god, navijači oba kluba nerado će priznati da je Franco bio fan njihovog najdražeg kluba.

Nicolae Ceausescu bodrio je rumunskog velikana – Steaua je za vrijeme vladavine ozloglašenog diktatora s Karpata nizala rekorde o kojima se i danas priča. Sredinom osamdesetih, postala je i prvak Evrope. Novca je tih godina u Rumuniji za fudbal bilo. Za život običnih ljudi, za hranu i vodu – nije.

Opširno su britanski mediji izvještavali i o fudbalskoj strasti Osame Bin Ladena. Talibanski lider više nije među živima, a dok je bio, pratio je utakmice londonskog Arsenala. Ne postoje izvještaji da je na nekom od mečeva prisustvovao.

PODIJELI