Nakon tragičnih događaja na fudbalskim stadionima 1985. godine britanska premijerka Margaret Tačer odmah je reagovala formiranjem “ratnog štaba” za borbu protiv huliganstva.

Britanski kabinet naredio je podizanje istrage zbog incidenata u Bredfordu gde je poginulo 56 ljudi u požaru i smrti 14-godišnjeg dečaka na stadionu Sent Endrjus. Istražni komitet predvodio je sudija Oliver Poplvel, koji je istakao da ga je ispitivanje događaja 1985. godine više podsećalo na bitku kod Aginkorta nego fudbalske mečeve.

Odgovor vlasti na huligansko divljanje bio je toliko brz da se nije ni čekao zaključak Poplvelovog komiteta. Odmah je donesen zakon kojim je posedovanje alkohola ili prisustvo fudbalskim utakmicama pod dejstvom alkohola proglašeno prekršajem.

Pooštrene su kazne za huligansko ponašanje – za lakše slučajeve predviđena je kratka mera zadržavanja i novčana kazna, a za teže zatvorska kazna u visini od nekoliko godina.

Slučaj koji je posebno obeležio engleski fudbal jeste tragedija tokom meča Liverpula i Juventusa maja 1985. godine. Na stadionu Hejzel u Briselu, baš pre početka meča, navijači Liverpula probili su policijski kordon i probili se do italijanskih navijača. Kada su srušili ogradu koja ih je razdvajala. Engleski navijači napali su italijanske fanove, od kojih su većina bile porodice, a ne ultrasi.

Mnogi Italijani pokušali suda pobegnu, ali se zid srušio na njih. Kao rezultat tragedije na stadionu Hejzel, kako je događaj nazvan, engleskim klubovima bilo je zabranjeno da igraju u evropskim takmičenjima sve do 1990. godine, a Liverpulu još godinu više.

“Moramo da očistimo igru od huligana kući i onda ćemo, možda, moći da ponovo idemo preko mora”, rekla je Tačerova.

Engleski model

Najznačajnije mere u engleskom zakonu za borbu protiv nasilja:

– ulazak na teren kažnjava se sa godinu i po dana zatvora

– uklanjanje ograde između terena i publike

– sistem hodnika i tunela na stadionima, bez skretanja

– višegodišnja zabrana ulaska na stadione

– kažnjeni navijači podnose policiji pasoš četiri nedelje pre gostovanja reprezentacije u inostranstvu

– istražni sudija dežura na stadionu

– tribine nadziru redari koji nasilnika privode istražnom sudiji

– visoke novčane kazne nasilnicima

– deportacija stranih izgrednika iz zemlje

PODIJELI