Da se razumijemo, dobro znam pojmove navijanje i simpatisanje. Simpatisanje je normalna stvar, i ja simpatisem Liverpool, bas mi se sviđa njihova himna, famozna YNWA. Simpatisem i Napoli, igrao je Maradona za njih a i stalno su mi prolazili na tiketu. Dakle, simpatisanje nije tema, već navijanje i ta ljubav prema bojama koje si zavolio kada si vidio par finti nekog Brazilca plaćenog silnim milionima.

Sto se tice navijanja, mogu navijati samo za svoj klub, jer ne bih mogao da navijam za nesto sto vjerovatno necu vidjeti nikada, i smatrati “istim kao ja” ljude na tribini na kojoj nikad neću stojati i svršavati na navijanja i koreografije čiji nikad neću biti dio. Simpatise svako, ali koja je osnova tvog navijanja za taj Chelshea? Milioni koje je Abramović upumpao u klub ili pijani Englezi sa ostacima povraćanja na ustima?

Text se veže za navijače stranih klubova, koji se izjašnjavaju kao takvi, koji gaje ljubav i strast prema nečemu hiljadama kilometara dalekom od njih.


Imao sam potrebu za ovim textom iz čiste ljutnje prema zaljubljenicima svega što nije njihovo. Ovde ne mislim samo na nedostatak patriotizma, koji je takođe jedan od faktora velike ljubavi i veličanja svega stranog i “tuđine”, mislim i na pojavu nedostatka poštovanja svog grada i države uz preveliko poštovanje i precijenjeno mišljenje o nečemu što se gleda preko TV-a.

Ne mogu sebe da zamislim kao navijača Reala recimo, kako da se nazovem Madridista kada Madrid vidim samo na slikama a naučiću cijelu historiju i sve legende Real Madrida dok za svoj klub me boli uho, jer moj klub nema, jednostavno rečeno, miliona. Da klub iz mog grada ima milione doveo bi Suareza, Higuaina i ostale vanzemaljce pa bi navijao za njeg. Novac je razlog zbog čega tvoja ljubav i vrijeme ide ipak Barceloni a ne klubu iz tvog grada ili te jednostavno boli uho (već pomenuti nedostatak patriotizma) ?

Ok, novac ne mora biti razlog zašto voliš strani klub. Privukla te tradicija, jebiga, najviše titula lige prvaka, kraljevski klub, velika historija itd. Tradicija koja je vezana za tebe i tvoje pretke u procentu od 0%. Dok ljudi iz tvog kraja bodre svoj klub na stadionu, ti ostaneš da gledaš svoj Real Madrid kako lomi Betisa ko bugarsku skupštinu.

Oni nemaju to sto ti imaš, uživanje u potezima Ronalda i Bale-a, ali imaju onaj osjećaj koji nećeš osjetiti nikad, to je ponos i čast koji se prenosi decenijama u tvome kraju. Ti osjetiš ponos i čast koji se prenose decenijama u Madridu, svaka čast.

Navijači svojih klubova će svog sina odvesti na stadion, pričati mu o majstorima koji su igrali u njihovo vrijeme… Ti mu pokaži slike Santiago Bernabe-a i klipove Ronalda gdje pokazuje svoj butni mišić poslije gola iz slobodnog udarca.

PODIJELI