Sada kada su sve reprezentacije saznale protivnike u Rusiji, u našem slučaju Srbija i Hrvatska, kupnja same ulaznice navijačima će biti najmanji problem, onaj mnogo veći je putovanje do Putinove zemlje. Oni koji misle ići na sve tri utakmice već su trebali početi štedjeti, ne samo novac nego i živce. Svi navijači koji budu putovali u Rusiju moraju podnijeti zahtjev za FAN ID, besplatni službeni identifikacijski dokument koji zahtijevaju ruske vlasti. FAN ID uključuje pogodnosti kao što je bezvizni ulazak u Rusiju, kao i besplatnu upotrebu javnog prijevoza na dan utakmice.

Noćenje i 400 eura

Svaka reprezentacija ima pravo na osam posto kapaciteta stadiona, a prodaja ide preko Fife.

Jasno je kako su putovanja do Rusije moguća uglavnom avionom te možda vlakom između gradova koji su blizu, a upuštanje u avanturu vlastitim automobilom trajalo bi i više od 30 sati pa su agencije već počele slagati aranžmane za nogometne fanatike. Uglavnom su u ponudi aranžmani koji traju po tri dana i koji uključuju dolazak u hotel, razgledavanje grada, prijevoz do stadiona, vraćanje u hotel te doručak, a cijena je takvog aranžmana oko 800 eura po osobi. Cijena je formirana za grupu od minimalno deset osoba, a za one malo dubljeg džepa i viška vremena postoje i ponude od 13 dana u koju su uključene sve tri utakmice, ali cijene su i više od 5000 eura. Oni koji pak vole istraživati mogli bi početi razmatrati opcije rezervacija hotela i hostela. U Kalinjingradu, u kojemu Hrvatska igra prvu utakmicu protiv Nigerije, mogu se naći hosteli u kojima noćenje stoji od 13 eura po osobi, a ima i hotela u kojima se plaća i više od 400 eura.

Avion idealan način prijevoza

Ako bi pak netko kretao iz Moskve do Kalinjingrada, primjerice vlakom, put bi trajao više od 45 sati, a kartu bi stajala samo oko 40 eura. Let bi bio brža opcija, ali i malo skuplja, od 80 do 130 eura. Rostov na Donu malo je bliži Moskvi, a Nižnji Novgorod od ruske je prijestolnice udaljen oko 500 kilometara tako da je i putovanje kraće i jeftinije. No, bilo kako bilo, opcija ima mnogo, baš kao i kilometara koji dijele gradove domaćine SP-a. Avantura je to koja povezuje Baltik i Crno more, ali vremena ima dosta da se isplanira i ta navijačka invazija na Rusiju.

PODIJELI