Fudbalski klub Željezničar danas slavi 96. rođendan, a ima priliku da ga proslavi novom pobjedom. Davne 1921. godine je osnovan danas najtrofejniji bosanskohercegovački klub.

Prvu utakmicu odigrao je 17. septembra protiv SAŠK Napretka, koji je tada slovio za jedan od najboljih klubova na bh. teritoriji. Ideju o osnivanju kluba dali su željeznički radnici Dimitrij Dimitrijević, Stjepan Katalinić i Ludvig Leple, koji su formirali incijativni odbor, a potom i prvu klupsku Upravu i tu počinje da se piše jedna bogata knjiga zvana Željo.

Slogan “Mi smo Željini, Željo je naš” najbolje definiše filozofiju Plavih iz Doline ćupova, koji se i danas, nakon 96 godina ponosa i slave, drže čvrsto zajedno. Mnogo je velikih igrača nosilo dres Želje, legendi je na stotine, mada ćete najčešće čitati o Ivici Osimu, Jošku Domorockom, Miši Smajloviću, Josipu Katalinskom, Josipu Bukalu… U ovih 96 godina Željo je prolazio kroz razne periode, ali čini se kao da su ga i oni teški samo jačali. Željezničar je stoga danas jedan od najpopularnijih bh. klubova i ima bazu navijača širom Bosne i Hercegovine, a čak i onda kada bi bio u donjem dijelu tabele, nije bivao zapostavljen i onima koji ga vole uglavnom je uvijek na prvom mjestu i u krupnom planu.

Željo je klub koji svake sezone ima iste ambicije – biti prvak, a i ove godine će Plavi pokušati da dođu do titule. Trenutno zaostaju za Zrinjskim, a da bi se primakli Plemićima danas će morati da pobijede Krupu, koja od 19:30 sati gostuje na Grbavici. U slavljeničkoj atmosferi će tražiti novu pobjedu, nastavak serije, a uz to očekuje se dobro ispunjena Grbavica. Krupa protekle dvije sezone slovi za najveće iznenađenje Premijer lige i željet će u Dolini ćupova pomrsiti račune svom rivalu, a na igračima koje vodi Admir Adžem je da pokažu zašto nose sveti dres, čije boje datiraju još od davne 1921. godine.