Ukoliko bi Željezničar odigrao bolje posljednji dio sezone i posljednje kolo Lige za prvaka dočekao na prvom mjestu, nastao bi pravi haos u Sarajevu.
Sarajevski derbi bio je rezervisan za ovu nedjelju, kada se igraju i preostala dva susreta Lige za prvaka.

Ipak, zbog dolaska Recepa Tayyipa Erdogana, predsjednika Turske, na miting u Sarajevo derbi je pomjeren s nedjelje na subotu. Razlog ovog poteza je i to što je u Premijer Ligi sve riješeno. Zrinjski je prvak Države, Željezničaru je pripao trofej kupa a Sarajevu i Široki Brijegu kvalifikacije za učestvovanje u evropskim kupovima piše klix.ba.

Prema odredbama fudbalskog saveza BIH posljednji susreti prvenstva se moraju igrati u isto vrijeme, ali budući da je sve riješeno u prvenstvu, Savez je rutinski promijenio termin odigravanja sarajevskog vječitog derbija.

Ovaj derbi ne samo da je toliko bitan Savezu koji ga zbog Erdogana vec i navijačima obje ekipe. Među navijačima Željezničara ima mnogo razočarenja zbog neuspjeha u prvenstvu države iako su osvojili Kup. Navijači Sarajeva već duže vremena bojkotuju dolazak na domaće utakmice. Nikakav hype, nista nigdje, ali derbi je derbi i treba ga ispratit.

Derbi se igra danas na Grbavici od 17:00 sati.