Pripremili smo kratku kronologiju nereda BBB-a, izostavivši pritom manje incidente u periodu od 1990 do 2010.

Bergamo 1990.

Prvo kolo Kupa Uefa donijelo je gostovanje Dinama u Bergamu, kada su Talijani i upoznali BBB-e. Ulice su svjedočile krvavom sukobu između karabinjera i pristalica Dinama, a navodno je, osim polomljenih kostiju, bilo i slomljenih policijskih pušaka.

Graz 1993.

Navijači Dinama su pratili i rukometni klub Zagreb, koji je zbog ratnog stanja utakmice igrao vani. U finalu Kupa prvaka hrvatski prvak je slavio protiv španjolske Teke, a 500-tinjak navijača pobjedu je obilježilo demoliranjem dvorane i razbijanjem po Grazu. Uslijedila je isprika hrvatskih vlasti.

Zagreb 1993.

Dinamo se zvao HAŠK Građanski, a to se nije sviđalo BBB-ima koji su se za povratak imena borili i na nezakonit način. Spalili su maksimirsku ložu, tartan stazu i dio maksimirskog salona, a piromani su uhvaćeni.

Auxerre 1994.

Dinamo je ispao iz Europe, a uslijedilo je novo divljanje po ulicama francuskog gradića. Jedan policajac je teže ozlijeđen, a Dinamo je na godinu dana izbačen iz Europe.

Zürich 1997.

Dinamo je prošao u drugo kolo Kupa Uefa pobjedom u gostima 5:0, ali bez obzira na povoljan rezultat, prekid je visio u zraku zbog neprestanog ubacivanja više od stotinu baklji. Na tribinama je bilo i međusobne tučnjave navijača, zatim sukoba s policijom, a u gradu su nastradale trgovine i automobili.

Zagreb 1999

Hrvatski derbi protekao je u velikim neredima. Prije utakmice BBB-i su napadali policajce, jednog su teže ozlijedili i razbili nekoliko službenih vozila. Policija je čak morala i zapucati da bi obuzdala sukobe. Pedesetak navijača završilo je u pritvoru.

Milano 2000.

Prva utakmica trećeg pretkola Lige prvaka igrala se u Milanu, a prije ogleda na Piazzi d'Uomo je zabilježena velika tučnjava huligana i karabinjera. Nekoliko navijača je deportirano i zabranjen im je ulazak u Italiju, a trg je izgledao poput ratišta. Cijeli svijet je vidio slike iz Milana.

Zagreb 2001.

Još jedna utakmica s Hajdukom. Navijač Dinama je pao s tribine na atletsku stazu, nakon čega su sa sjeverne tribine tražili prekid. Prekida nije bilo, BBB-i su napustili stadion i počeli razbijati po gradu.

Faaker See 2002.>

Prijateljska utakmica u Austriji sa Slovanom je prekinuta. Domaćin nije bio spreman na nerede. BBB-i su razbijali po stadionu i izvan njega, napadali policajce, uletavali u teren i prekidali utakmicu, urinirali po korner-zastavici, prijetili vlastitim igračima da će ih prebiti ako im ne daju dresove.

Kriens 2003.

Prijateljska utakmica u Švicarskoj između Partizana i Dinama. Čak se nisu ni mijenjale strane u poluvremenu da protivnički golmani ne bi iza leđa imali suparničke navijače. Došlo je do prekida, na travnjak su uletjeli huligani i zatim je došlo do dugotrajne tučnjave BBB-a i Grobara.

Zagreb 2004.

Pretučen je napadač Dinama Dario Zahora. Njega su huligani presreli dok je na semaforu na Kennedyjevu trgu čekao da mu se upali zeleno svjetlo. Nekoliko huligana zaletjelo se do njegovog auta, otvorili su vrata i nogometaša Dinama udarili u glavu. Zadobio je i nekoliko udaraca dok je ležao na suvozačevom sjedištu. Zahora je već jednom bio napadnut, i to ispred ulaza u vlastitu zgradu.

Zagreb 2004.

Iako je trening bio zatvoren, na vježbalištu stadiona Hitrec-Kacijan pojavilo se tridesetak najekstremnijih navijača ‘modrih’ – s bejzbolskim palicama. BBB-i su prekinuli trening i naredili nogometašima da skinu Dinamove dresove.

Široki Brijeg 2004.

Jedan od najgorih ogleda BBB-a i Torcide dogodio se za vrijeme zimske stanke prije, tijekom i nakon utakmice Dinama i Hajduka na Memorijalnom turniru Gojko Šušak u Širokom Brijegu. U gradu je tada vladalo opsadno stanje i, kako bi smirila sukobljene strane, policija je morala koristiti i vatreno oružje. Neredi nisu bili puno blaži ni na tribinama, a na teren je, između ostalog, pao i nož, što je natjeralo igrače da napuste teren. Sukobe i tučnjave po cijelom gradu morala je sprečavati i specijalna policija BiH, a epilog svega bio je preko 20 ozlijeđenih osoba i 60-ak uhićenih s obje strane.

Zagreb 2005.

U Domu sportova je gostovao Partizan. Utakmicu nisu propustili ni BBB-i koji su na dizanje tri prsta Partizanovih navijača ekspresno reagirali te se sa svih strana zaletjeli na skupinu srpskih navijača i novinara, koji su izvukli deblji kraj. Navodno je bilo i šamaranja Partizanovih igrača u svlačionici.

Panavežis 2006.
U 19. minuti utakmice drugog pretkola Lige prvaka Ekranas – Dinamo BBB-i su utrčali na teren i utakmica je privremeno prekinuta. Sukobili su se i sa zaštitarima, nespremnima na huligane, te su domaći redari izvukli deblji kraj. Nakon nekoliko minuta susret je nastavljen.

Auxerre 2006.

Petstotinjak BBB-ovaca dopratilo je ‘modre’ u Auxerre i već u trećoj minuti počeli su s ubacivanjem baklji u teren. Utakmica je potom nastavljena na tri minute, da bi ponovno bila prekinuta u devetoj minuti zbog još jedne bakljade. U 30. minuti navijači su pojačali aktivnosti trganjem sjedala, koje su zatim ubacivali na teren.

Zagreb 2006.

BBB-i su slavili 20 godina postojanja, a na jednom parkirališnom mjestu ispred Doma sportova došlo je do sukoba jednog navijača s naoružanim čovjekom koji ga je teško ranio. Ostatak navijačkog društva brzo je reagirao, a revolveraš se skrio u obližnjem hotelu Panorama. BBB-i su poput horde uletjeli u hotel, pritom i istukli dežurnog policajca. Nakon dolaska specijalaca i privođenja osumnjičenog, BBB-i su napali policijsku stanicu želeći se obračunati s njim.

Antalya 2007.

Prijetnje BBB-a na pripremama u Turskoj, navodno i smrću, ako Dinamo bude igrao prijateljsku utakmicu s OFK Beogradom.

Korenica 2007.

Novi veliki sukob navijača Dinama i Hajduka. Skupina od stotinjak Boysa blizu Korenice iz zasjede je napala kolonu Torcide, koja je u pratnji policijske ophodnje putovala na utakmicu u Zaprešić. Nakon napada uslijedila je masovna i brutalna tučnjava u kojoj su korištene drvene palice, kamenje, pa čak i rasvjetni stupići uz cestu. Zahvaljujući brzoj reakciji interventne policije spriječene su najteže posljedice. Policija je uhitila oko 105 navijača, a pet je osoba završilo s lakšim ozljedama.

Metković 2007.

Prijateljska utakmica Neretve i Dinama dobila je krvavu uvertiru. Došlo je do sukoba veće skupine BBB-a i manjeg broja pripadnika Torcide. Letjele su stolice i boce, a desetak navijača Dinama završilo je u policiji.

Kapfenberg 2007.

I mirno mjestašce u Austriji upoznalo je drugo lice BBB-a. Oko 250 navijača Dinama napustilo je stadion za vrijeme utakmice i počelo napadati policiju. Njima su se pridružili i navijači Rapida te su tako udruženi uspjeli ozlijediti 30-ak policajaca i porazbijati desetak automobila. Dinamo je morao napustiti pripreme u Austriji.

Čitluk 2008.

Pedesetak zagrebačkih Bad Blue Boysa je u novootvorenoj diskoteci Frotea u Čitluku izazvalo masovnu tučnjavu, u kojoj je 25 osoba ozlijeđeno. Među 25 osoba ozlijeđenih u tučnjavi bila su i dva policajca. Zbog tučnjave je privedeno 11 osoba. Osim velikog broja ozlijeđenih, nastala je i velika materijalna šteta – diskoteka je demolirana, a razbijeno je i oštećeno 15 vozila.

Prag 2008.

Svijet se opet zgrozio. Prije ogleda sa Spartom izbili su veliki neredi, Prag je sličio ratnoj zoni, a češka policija je imala pune ruke posla. Više od 250 navijača je uhićeno, a iz Hrvatske su sa svih strana počele stizati isprike gradonačelniku glavnog grada Češke.

Čakovec 2008.

Pripadnici navijačkih skupina Bad Blue Boys i Torcida potukli su se u središtu Čakovca. Na ulicu je odmah izašao velik broj policajaca koji su pokušali umiriti navijače, no huligani su se okrenuli protiv njih. U sukobu su osim šaka letjele i rakete, a netko je bacio i suzavac. Navijači su pratili susrete svojih momčadi u Sloveniji i pretpostavlja se da je tučnjava bila dogovorena. U tučnjavi je ozlijeđeno više navijača i jedan policajac, a oštećeno je i policijsko vozilo.

Udine 2008.

U prosincu je Dinamo igrao protiv Udinesea utakmicu u Ligi Uefe. BBB-i su ubacivali baklje u teren i na tartan stazu. Kad su ih kapetan Igor Bišćan i Tomislav Šokota došli smiriti i prema njima su počeli bacati razne predmete.

Mostar 2009.

Četrnaest pripadnika Dinamove navijačke skupine Bad Blue Boys, od kojih su desetorica hrvatski državljani, završilo je u pritvoru nakon što su u noći napali zaštitare u središtu Mostara, pri čemu su dvojica zaštitara zadobila teške tjelesne ozljede.

Split 2009.

Derbi u veljači je počeo s 18 minuta zakašnjenja, a Dinamovi su navijači, uz trganje i paljenje stolica bakljama, započeli masovnu tučnjavu s policijom. Nakon što su vatrogasci došli ugasiti zapaljene stolice, BBB-i su ih gađali bakljama, no na sreću pogođeno je samo vatrogasno vozilo. Situacija se smirila nakon što je policija zauzela dio tribine i silom primirila BBB-e. Privedeno je sedam navijača Dinama, a u sukobu s huliganima ozlijeđena su tri policajca.

Šibenik 2009.

Ni Šibenik nije bio lišen huliganskih ispada. U Krešimirovu gradu prije, za vrijeme i poslije prvenstvene utakmice u svibnju policija je imala pune ruke posla s BBB-ima i Funcutima. Jedan navijač Dinama pretučen je na šibenskoj obali, a tijekom utakmice, pred kraj prvog poluvremena, navijači Dinama pokušali su prijeći u prostor u kojem su bili navijači Šibenika, no policija ih je upotrebom sile spriječila u tom naumu.

Zadar 2009.

U svibnju su se na benzinskoj pumpi u Nadinu, u neposrednoj blizini Zadra, zaustavili Hajdukovi navijači u desetak kombija, a na suprotnoj strani nalazili su se BBB-i. Torcidaši su preskočili ogradu autoputa i, ne mareći za promet, pojurili na benzinsku postaju s druge strane autoceste u fizički obračun s manjom skupinom navijača Dinama. Došlo je do sukoba u kojem je letjelo kamenje te stolice. Policija je primirila zaraćene strane.

Bad Bleiberg 2009.

Ionako loša reputacija BBB-a u Austriji sada je još gora. Na prijateljskoj utakmici s rumunjskom Steauom prvi prekid dogodio se u 15. minuti, kada je jedan od huligana ušetao u mrežu rumunjskog golmana. Uslijedilo je bacanje baklji u teren, trganje korner zastavica te, sedam minuta prije kraja utakmice, i masovno utrčavanje na travnjak i konačni prekid susreta. Za vrijeme utakmice navijači Dinama su se potukli i međusobno.

Temišvar 2009.

Ni gostovanje BBB-a u Temišvaru nije prošlo bez incidenata. Prvo su bocama gađali izvršnog dopredsjednika Dinama Zdravka Mamića, koji je uspio pobjeći, zatim se sukobili s domaćin navijačima u gradu, a nakon toga i na stadionu. BBB-e koji su bili na tribini u kavezu verbalno su provocirali domaći navijači koji su se nalazi do njihove tribine. Desetak zagrebačkih huligana provalilo je na suprotnu tribinu gdje su krenuli u tučnjavu sa suparničkim navijačima. Kratak sukob brzo je prekinula policija koja je oštrom reakcijom vratila BBB-e na njihovu tribinu.

Zagreb 2010.

Posljednji derbi Dinama i Hajduka nalikovao je na rat, a ne na nogometnu utakmicu. Jedna ili dvije baklje isprovocirale su redarsku službu, stariji BBB-ovci su branili mlađe, a kad je stigla policija počeo je neviđeni kaos. S istočne tribine rat se preselio na sjevernu, a epilog su brojni ozlijeđeni te jedan teško ranjeni policajac i BBB. Javnost je u šoku, a premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Ivo Josipović oštro osuđuju nasilnike.

PODIJELI