Fudbalski klub Sarajevo danas je izdao saopštenje za javnost u kojem se osvrnuo na nedjeljnu utakmicu protiv Čelika na Bilinom polju.

Bordo tim je slavio sa 2:0, ali u Sarajevu ističu da je pobjeda ostala u sjeni zbog dešavanja uoči utakmice, kada su navijači kluba sa Koševa imali “neljudski tretman od strane pripadnika MUP-a ZE-DO Kantona”.

Zanimljiv dio u saopštenju je i najava disciplinskog postupka protiv organizatora utakmice NK Čelik zbog kršenja pravilnika o bezbjednosti NFSBiH.

Saopštenje FK Sarajevo prenosimo u cjelosti:

“Posljednje kolo BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine donijelo je gostovanje za Fudbalski klub Sarajevo u Zenici. Pobjeda protiv Nogometnog kluba Čelik na gostujućem terenu, ostvarena poslije dužeg niza godina, ostala je u sjeni zbog dešavanja koja su, nažalost obilježila ovo gostovanje našeg kluba.

Kao i na svakoj utakmici, Fudbalski klub Sarajevo je i na ovom susretu imao gromoglasnu podršku svojih vjernih navijača, koji su na ovo, tradicionalno gostovanje pristigli u velikom broju. Međutim, pri ulasku u Zeničko – Dobojski Kanton, te sve do samog ulaska na stadion, pretrpjeli su neviđen i u potpunosti neljudski tretman od strane pripadnika MUP-a ZE-DO Kantona, počevši od odvajanja u manje grupe, onemogučivši na taj način da zajedno svi pristupe stadionu, te rigoroznim kontrolama, pa sve do u potpunosti bespotrebne i prekomjerne upotrebe fizičke sile prije samog susreta, što zaslužuje svaku moguću osudu.

Dueli Sarajeva i Čelika imaju dugu historiju i utakmice između pomenuta dva kluba su uvijek među najinteresantnijim, a o tome najbolje svjedoči činjenica da je utakmica u nedjelju, u kojoj je Čelik dočekao Sarajevo bio najgledaniji fudbalski susret u regionu i opravdano se postavlja pitanje svrhe takvog, nehumanog ponašanja pripadnika MUP-a ZE-DO Kantona prema našim navijačima, obzirom da takav tretman predstavlja opasnost po ljudske živote, udaljava ljude od stadiona i šalje bespotrebno ružnu sliku o bh. fudbalu.

Svjesni činjenice da Premijer liga BiH nije među najatraktivnijim evropskim ligama, zajedničkim snagama svih učesnika u takmičenju, uključujući organe javnog rade i mira, moramo stvarati ambijent da punimo stadione i da ne dozvolimo prekomjerno upotrebljivanje sile nad navijačima, kada za to nije bilo nikakve potrebe! Prikazan odnos pripadnika MUP-a ZE-DO Kantona prema navijačima Fudbalskog kluba Sarajevo zaslužuje još veću osudu ako sagledamo činjenicu da su navijači Fudbalskog kluba Sarajevo jedina navijačka skupina, koja je pružila podršku pripadnicima boračke populacije u svojim protestima, koji su najzaslužniji zbog čega pripadnici MUP-a imaju državu, čije zakone i štite!

Također, ovim putem želimo informisati javnost da će Fudbalski klub Sarajevo pokrenuti disciplinski postupak protiv organizatora utakmice 2. kola BH Telecom Premijer lige BiH, Nogometnog kluba Čelik zbog diskriminacije u vidu kršenja pravilnika o bezbijednosti Nogometnog/ Fudbalskog Saveza BiH, obzirom da je cijena ulaznica za navijače FK Sarajevo iznosila 7 KM, a na tribini istog kvaliteta, suprotne strane, navijači domaćeg kluba plaćali su svoju ulaznicu 2 KM, što predstavlja grubo kršenje pravila takmičenja.

Fudbalski klub Sarajevo želi svim svojim navijačima, koji su pretrpjeli fizičke povrede prilikom odlaska na gostovanje u Zenici brz oporavak i upućujemo apel nosiocu takmičenja, kao i organizatorima utakmica, da zajedničkim djelovanjem obezbijedimo u potpunosti siguran dolazak gostujućih navijača na utakmice, kao i sigurnost na stadionu, što FK Sarajevo učini na svakoj svojoj domaćoj utakmici u saradnji sa MUP-om KS i PU Centar”.

PODIJELI