”Malopre sam zavrsio sa pustanjem muzike i sada, kao i uvek, krecemo da vas nosimo do pobede – uvek sa vama” – tako je izgledala poruka Gabriela Sandria, navijaca Lacia i poznatog rimskog DJ-a, upucena fudbaleru njegovog voljenog tima de Silvestriu, njegovom prijatelju, na dan odigravanja utakmice Inter-Lazio. Gabbo, kakav je nadimak bio Sandriu, je bio veliki obozavalac muzike i bio je DJ u najvecim klubovima u Rimu. Nije bio clan nijedne grupe ali je bio prijatelj Bande Noantri. Vece pre utakmice na svom blogu je napisao da u sutra ide na gostovanje i da u kolima ima jedno slobodno mesto, da se javi neki navijac ako hoce da putuje sa njim i njegovim prijateljima.Taj mec se nije odigrao ali nazalost odigrao se jedan jako tragican dogadjaj u kome je 28-togodisnji Gabriele Sandri ubijen.
Lacijali su rano ujutru krenuli put Milana, oko 9:30 su napravili pauzu na pumpi u blizini malog grada u Tsokani, Areca. Na pumpi je doslo do slucajnog susreta sa navijacima Juventusa koji su putovali u Parmu, na utakmicu Parma-Juve. Pocelo je prepucavanje i sitnija tuca (vise neko samaranje), sa druge strane autoputa nalazila se saobracajna patrola koja je videvsi incident upalila rotljajke zatim je jedan policajac izasao iz vozila i ispalio metak u vis. Juventini su se ionako vec povlacili tako da su se i laciali spremili za nastavak puta. Tako je bilo, seli su svi u kola i krenuli dalje ka konacnoj destinaciji – Milanu. Medjutim, ubrzo zatim cuo se jos jedan pucanj.


“Kada smo culi prvi metak mi smo vec bili u kolima i kretali dalje, zatim je usledio i drugi metak, mislili smo da je kamen, tek smo posle nekoliko sekundi videli da je Sandri pogodjen u glavu” kroz suze pricaju Sandrijevi sapunici. Prva vesti koja je odjeknula Italijom i svetom bila je da je navijac Juventusa usmrtio navijacaa Lacia. Strasno je to kako mediji uvek sve objave onako kako im to policija servira. Setimo se samo incidenta na Siciliji kada je odmah objavljena vest kako su navijaci Katanije ubili pandura, i na tome se ostalo par dana, sa svih strana su pljuvani ultrasi zbog svega i svacega a onda je kao sporedna vest izbaceno da je ipak policajac ubio svog kolegu ali o tome naravno nije bilo ni priblizno toliko medijske paznje. O izvinjenju ni da ne pricamo … Tako je bilo i ovde, posle nekoliko sati ipak je objavljeno sta se stvarno desilo a pandur je naravno tvrdio da je slucajno opalio taj drugi metak. Medjutim, jedan svedok (slucajni prolaznik) koji je u tom trenuku bio u neposrednoj blizini tvrdi da je video policajca kako puca ali ne u vazduh a da pritom drzi pistolj sa obe ruke i uopste nije izgledalo kao slucajno, znaci u pitanju je bio drugi hitac koji je usmrtio navijaca. Slucajno opalio ?!?! Vazi … Fudbalska federacija je na hitnom zasedanju odlučila da se odloži utakmica Inter – Lacio kao i Roma-Kaljari a da preostale utakmice iz popodnevnog programa počnu 15 minuta kasnije, u znak žalosti. Ultrasi u Italiji su sa razlogom pobesneli pa je utakmica Atalanta-Milan prekinuta zbog lomljenja staklene ograde koja deli navijace od terena a incidenti su se nastavili i napolju kada su i navijaci Milana napali policiju. Neredi manjih razmera su se odvili na jos nekoliko stadiona sirom cizme. U vecernjim casovima je takodje bilo nereda u Italiji a najzecih u Rimu i Bergamu

 

 

Navijaci Lacia i Rome su zajedno napali policijsku kasarnu i prilikom napada povredjeno je najmanje 6 policajaca. Ispisani su grafiti po Rimu koji su obecavali krvavu osvetu za Sandrijevu smrt.. U italiji je nastao haos, zbog reprezentativnih utakmica Seria A se nije igrala narednog vikenda a celnici FS Italije su suspendovali takmicenje u drugoj i trecoj ligi posle talasa nasilja sirom zemlje. strasno je kako je policija odmah pokusala da prebaci sve na navijace i to nije prvi put, takve se stvari stalno desavaju i to sirom evrope. Vlada Italije je odmah pocela sa kreirenjem novih zakona kako bi sto vise povecala represiju i smanjila slobodu navijacima. U novom paketu zakona moguca je i zabrana gostovanja ?!?! U celu pricu su se ukljucili i predsednici klubova a izdvajamo izjavu predsednika Atalante Ivana Rudjerija :
”Moj san je da zatvorimo taj deo stadiona, i umesto nasilnika, na utakmicama vidimo porodice i decu. Ali, da bih to i ostvario, potrebna mi je pomoć policije! Bez njih to ne mogu postići”.
Nazalost to se i ostvarilo pa se nekoliko dana kasnije i zvanicno zatvorila Severna tribina stadiona u Bergamu, i to do 31 avgusta. Navijaci Atalante nece moci da prate svoj klub sa svoje tribine puna 4 meseca ! Strasno ! Represija u Italiji je sve veca iz kola u kolo, u narednom kolu cak 15 grupa sirom italije su dobile zabranu odlaska na gostovanja. Takodje planira se uvodjenje “ID kartica” za navijače, specijalnih dokumenata, slične ličnim kartama, na kojima će biti digitalni zapisi o “karijerama” navijača, s njihovim kompletnim ličnim podacima… da nije tuzno bilo bi smesno …
Dva dana kasnije u Rimu je odrzana sahrana a okupljeni na trgu Svetog Pija Desetog u severozapadnom Rimu, delu grada u kojem je živeo Sandri, skandirali su “pravda, pravda” i “Gabrijele je sa nama”. Na sahrani je prisustvovalo preko sest hiljada ljudi. Dopuovali su mnogi ultrasi sirom italije, navijaci Rome, Djenoe, Fiorentine, Milana, Intera i jos mnogih drugih su dosli u glavni grad da isprate Sandria. Cvece, suze, salovi, parole su bile na sve strane tog dana u Rimu, od svih parola izdvajala se “Osveta za Gabriela !” Kompletan tim Lacia je bio prisutan, cak se pojaviio i Francesko Toti, kapiten i legenda Rome, kao i Spaleti, trener rimske vucice. Takodje na sahrani su se pojavili gradonačelnik Rima Valter Veltroni, ministar Antonio Di Pjetro i prvi policajac Italije Antonio Manganeli. Kovceg sa Gabbom, preko koga je bilo na desetine salova raznih grupa i klubova, je ispracen velikim aplauzom kada je iznosen iz crkve.