Ipak nema zatvorske kazne za pripadnike Bad Blue Boysa koji su u lipnju prošle godine u Zagrebu istaknuli gnjusni transparent “Je*at ćemo srpske žene i djecu” pri čemu je slovo “U” bilo pretvoreno u ustaški simbol.

Oni su na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu osuđeni, ali samo na uvjetne kazne, prenosi hrvatski portal index.hr

L. J, B. Ž., J. G. Z., D. Č. i T. Š. proglašeni su krivima jer su se s još nekolicinom nepoznatih osoba 11. lipnja 2020. oko 21 sat na Kustošijanskoj ulici prema dogovoru okupili i demonstrirali poteze mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Petorica pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys osuđena su u petak na Općinskom kaznenom sudu na uvjetne kazne od šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine, a još jedan na rad za opće dobro zbog transparenta kojim su u lipnju 2020. vrijeđali i pozivali na nasilje nad srpskim ženama i djecom.

Svi su priznali krivnju te su se pokajali zbog javnog poticanja na mržnju i nasilje. Uz to, okrivljenici su u svojim obranama istaknuli da su volontirali nakon potresa u Zagrebu i na sisačkom području, što je sud prihvatio kao olakotnu okolnost. Svi moraju platiti po 500 kuna sudskih troškova.

”Okrivljeni su djelo počinili s izravnom namjerom budući su njihovom sviješću i voljom bila obuhvaćena sva obilježja kaznenog djela čije su ostvarenje i htjeli. Sud je posebno cijenio i uzeo u obzir okolnost da su okrivljenici kao volonteri pomagali stradalnicima na potresom pogođenom području Banovine, uključujući i pripadnike srpske nacionalnosti, što ukazuje da djelo predstavlja nepromišljeni eksces, a ne obrazac njihova ponašanja’’, zaključio je sud.

Optužnica podignuta krajem srpnja 2020. pred zagrebačkom Općinskim kaznenim sudom teretila je 21-godišnjaka, trojicu 20-godišnjaka i dvojicu 22-godišnjaka.

Teretilo ih se da su se 11. lipnja oko 21 sat okupili s više nepoznatih osoba, a nakon što je prethodno prvoosumnjičeni 21-godišnjak izradio transparent koji prema svojem sadržaju i izgledu potiče nasilje i mržnju prema pripadnicima nacionalne manjine, izvijestilo je državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice krajem srpnja prošle godine.

Tužiteljstvo je dodalo da su šestorica okrivljenika, zajedno s drugim nepoznatim osobama, motivirani netrpeljivošću prema pripadnicima nacionalne manjine i u nakani da kod drugih izazovu nasilne oblike ponašanja, netrpeljivost i prijezir prema osoba druge nacionalnosti, uz zapaljene baklje, razvili transparent kojeg je izradio 21-godišnjak. Pritom su glasno izvikivali riječi koje pozivaju na nasilje i mržnju, tvrdilo je tužiteljstvo.

U sudnici su se izvukli zatvora i tako što su navodili da su pomagali Srbima nakon potresa na Baniji. . Priznali su krivnju koja im se stavljala na teret optužnicom te se pokajali, međutim, nisu se bili složili s prijedlogom bezuvjetne kazne koju je za njih inicijalno tražilo tužiteljstvo.

“Pomagao sam na Baniji u selu u kojem su isključivo Srbi”

“Kajem se. Bio sam pod utjecajem alkohola. Inače sam pripadnik Bad Blue Boysa. Od razornog potresa na Banovini samo dva dana nisam išao tamo sa BBB-ima gdje organizirano pomažemo u kontinuitetu svim stradalnicima, a ne samo Hrvatima”, pojadao se sucu L. J., a prenosi Jutarnji list.

B. Ž. je izrazio kajanje te dodao da se “radilo o jednom incidentu za koji nema opravdanja”.

“Također, sa BBB-ima sam odlazio pomagati na Banovinu. Konkretno, bio sam u selu Umetići gdje smo pomagali skidati crjepove s porušenih kuća. Radi se o selu u kojem konkretno žive isključivo Srbi”, ustvrdio je B. Ž.

G. Z. se također, nakon iskazanog žaljenja, pozvao na potres na Baniji dodavši da je tamo proveo sedam dana, točnije u selu Žažina gdje je s prijateljima pomagao na sanaciji kuća.

Ne bi li umanjio kaznu, i D. Č. je dodao da je i on bio na Banovini s ostalim Bad Blue Boysima.

“Pomagali smo svima bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Svaki dan u drugom mjestu”, iskazao je D. Č.

A T. Š. je, osim kajanja i spominjana volontiranja na Banovini u raznim mjestima, podsjetio i na razorni potres u Zagrebu kada je pomagao sa Bad Blue Boysima u evakuaciji trudnica i beba iz rodilišta u Petrovoj.

Sud je njihove obrane prihvatio u cijelosti. Stav je suda i da su “djelo počinili s izravnom namjerom budući su njihovom sviješću i voljom bila obuhvaćena sva obilježja kaznenog djela čije su ostvarenje i htjeli”.

Olakotna okolnost

Što se tiče visina kazne, jedini se D. Č. složio sa predloženom kaznom tužiteljstva pa mu je zatvor zamijenjen radom za opće dobro. Za ostale optuženike, sud je mišljenja da će i uvjetne osude kod ostale petorice postići svrhu kažnjavanja s obzirom na postojanje čitavog niza olakotnih okolnosti počevši od toga da su osobe mlađe životne dobi, neosuđivane, ali i jer su (ne)djelo priznali i pokajali se i time ubrzali kazneni postupak, piše Jutarnji.

“Ovaj sud je posebno cijenio i uzeo u obzir okolnost da su okrivljenici kao volonteri pomagali stradalnicima na potresom pogođenom području Banovine, uključujući i pripadnike srpske nacionalnosti, što ukazuje da djelo predstavlja nepromišljeni eksces, a ne obrazac njihova ponašanja”, stoji u obrazloženju presude.

PODIJELI