Splitsko-dalmatinska policijska reagirala je na videosnimku iz utrobe Poljuda tijekom nereda na utakmici Hajduka i Dinama, u kojima je teško ozlijeđen vatrogasac Tomislav Biuk.

Raznesen mu je prst nakon što je Torcida na tartan stazu bacila topovski udar. Kao što se vidi na snimci, vatrogascu su u pomoć odmah priskočili kolege, a dok su ga zajedno s Hajdukovim povjerenikom za navijače Kristijanom Petricem izvodili s terena, jedan od prisutnih policajaca mu je prišao i, iako snimka nema tona, nešto dobacivao.


Poslije toga mu se pridružio još jedan kolega s kojim je krenuo za Petricem i vatrogascima, a ozbiljniji incident spriječio je treći policajac koji ih je na vrijeme zadržao. Potpuno iznerviran situacijom, drugi vatrogasac je u tom trenutku raširio ruke i nešto dobacio policajcu, nakon čega snimka završava.

Policija oštro demantira da je ometala pružanje pomoći vatrogascu, štoviše ističe kako su zaustavili organizatore, odnosno Petrica, da ozlijeđenu osobu odvedu u krivom smjeru potpuno bespotrebno. Tvrde kako su Hajduk i njegovi ljudi iz organizacije utakmice također prijavljeni zbog sumnje u počinjenje djela iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa na stadionima, prenosi index.ba

Službeno priopćenje splitske policije prenosimo u cijelosti:

“U cilju točnog informiranja javnosti vezano uz objavljenu snimku od 29.rujna 2018.godine, obavještavamo Vas kako slijedi: Od dana održavanja javnog okupljanja do danas nismo zaprimili pritužbu fizičke ili pravne osobe na rad policijskih službenika, niti bilo kakvu prijavu, a vezano za obavljanje poslova policijskih službenika na stadionu tijekom javnog okupljanja. Samoinicijativno smo provjerili činjenice i okolnosti. Pregledom objavljene snimke nedvojbeno je da nije bilo nikakvog fizičkog kontakta policijskih službenika i osobe koja ide uz ozlijeđenog vatrogasca.

Utvrđeno je kako su se na tom mjestu tijekom održavanja javnog okupljanja nalazili uglavnom djelatnici Interventne jedinice policije i Odjela protueksplozijske zaštite koji u sklopu osiguranja javnog okupljanja obavljanju protueksplozijski pregled stadiona. Policijski službenici kada su vidjeli da je vatrogasac ozlijeđen od posljedica zlouporabe pirotehnike i bacanja iste, obratili su se djelatniku organizatora javnog okupljanja obzirom da je vodio vatrogasca u pogrešnom smjeru, izvan stadiona, te ga upozorili da je hitna pomoć obavještena, da se nalazi unutar stadiona, u tunelu ispod zapadne tribine i da stiže.

Obzirom da je navedena osoba u nogometnom klubu zadužena za odnose s navijačima rekli su mu da je njegov posao takve događaje pravovremeno prevenirati, a ne bespotrebno voditi ozlijeđenog za ruku (koji je već imao pratnju i pomoć kolega vatrogasaca), u cilju javne prezentacije svoje zabrinutosti za njegovo stanje i to u pogrešnom smjeru. Policijski službenici nikome nisu uputili prijetnje, nisu prekoračili policijske ovlasti, niti su na bilo koji način ometali pružanje pomoći ozlijeđenom vatrogascu, a što je jasno vidljivo iz snimke. U odnosu na održano javno okupljanje prije, za vrijeme i nakon javnog okupljanja priveli smo ukupno 34 osobe, od čega 8 osoba zbog zlouporabe pirotehničkih sredstava, a isti su u žurnom postupku privedeni na Prekršajni sud.

Naknadno smo kriminalistički obradili i prekršajno prijavili zbog zlouporabe pirotehnike još 3 osobe. Prekršajna prijava podnesena je i protiv organizatora javnog okupljanja i odgovorne osobe organizatora zbog postojanja sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 5. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. U cilju utvrđivanja identiteta i procesuiranja osobe koja je aktivirala i bacila pirotehničko sredstvo na područje stadiona, a koje je ozlijedilo vatrogasca i dalje ćemo provoditi kriminalističko istraživanje.